Reguli pentru alegeri: Cel mult cinci alegători vor avea acces în sala de vot

Autor: Cosmin Pirv Postat la 14 septembrie 2020 58 afişări

Cel mult cinci alegători vor avea acces deodată în sala de vot, aceştia vor fi obligaţi să se dezinfecteze pe mâini şi să poarte mască. Acestea sunt câteva dintre regulile privind organizarea alegerilor, prevăzute de Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de urgenţă.

Reguli pentru alegeri: Cel mult cinci alegători vor avea acces în sala de vot

Prin Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de urgenţă, Executivul a stabilit regulile care trebuie respectate la alegerile locale din 27 septembrie.

Astfel, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toţi participanţii la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidaţii, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenţie pentru remedierea disfuncţionalităţilor Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanţării fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral, dezinfecţia periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la

procesul electoral, dar şi dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.

Totodată, primarii trebuie să asigure, pe cât posibil, circuite separate de intrare şi ieşire din secţie. Tot administraţiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluţie dezinfectantă, dar şi personalul tehnic care va lua temperatura participanţilor şi îi va îndruma pe alegători.

În sala de vot vor avea acces cel mult 5 alegători.

„Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va

fi mai mare de 15. Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane”, se arată în hotărâre.

De asemenea, alegătorii vor fi obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot şi la ieşirea din acestea.

Alegătorii vor fi nevoiţi însă să renunţe la mască pentru a putea fi identificaţi.

„Alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de

monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei

soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile. În vederea identificării de către operatorul de calculator şi de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare; după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”, se mai arată în hotărâre.

Aceasta mai stabileşte că alegătorii îşi vor aplica singuri ştampila „Votat”: „După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate”.

Hotărârea stabileşte că, în cazul urnelor mobile, cei care le însoţesc trebuie să poarte mască şi mănuşi, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte.

De asemenea, potrivit HG, urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reguli,
vot,
alegeri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.