RAPORT: FC Barcelona este pe cale să devină primul club „miliardar” de fotbal

Autor: Dorin Oancea, Mediafax Postat la 14 ianuarie 2020 77 afişări

RAPORT: FC Barcelona este pe cale să devină primul club „miliardar” de fotbal

Clubul spaniol de fotbal FC Barcelona a generat venituri record de 959,3 milioane dolari între 2018 şi 2019, ceea ce îl face cel mai mare câştigător din lumea sportului, potrivit raportului Deloitte Football Money League 2020.

Raportul prezintă clasamentul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume, pe baza veniturilor obţinute în sezonul 2018/2019.

Barcelona a depăşit rivalii de la Real Madrid, pentru a prelua conducerea, acesta din urmă înregistrând venituri de 864 milioane de dolari.

Diferenţa de venituri dintre primele două cluburi, de peste 95 de milioane de dolari, este cea mai mare din istoria de 23 de ani a raportului Deloitte.

În timp ce veniturile FC Barcelona au crescut de la 823 milioane dolari anul precedent, cele ale Real Madrid au scăzut de la 896 milioane dolari, arată datele.

Este pentru prima dată când un club trece de pragul de 900 de milioane de dolari.

Manchester United, Bayern Munchen şi Paris Saint-Germain au completat primele cinci locuri. Conform raportului, cele mai bogate cinci cluburi au generat colectiv mai multe venituri decât cele 11 cluburi clasate pe locurile 10 - 20.

Cercetătorii au descoperit că cele mai bogate cluburi au realizat venituri totale de 10,6 miliarde de dolari pe parcursul sezonului - cea mai mare sumă de la începerea întocmirii raportului.

Drepturile de transmisie reprezintă cel mai mare flux de venituri, generând 44% din veniturile totale ale sezonului, în timp ce 40% au fost obţinute din publicitate şi 16% din bilete.

Creşterea veniturilor FC Barcelona ar putea fi în mare parte atribuită revizuirii operaţiunilor, spun autorii raportului, cum ar fi decizia sa de internaliza activităţi de licenţiere şi vânzările.

Analiştii se aşteaptă ca Barca să păstreze primul loc în ediţia anului viitor şi să devină primul club care cîştigă 1 miliard de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.