Raport EY: Piaţa globală a IPO-urilor a înregistrat cel mai bun T2 din ultimii 20 de ani. Europa preia conducerea în ceea ce priveşte industria SPAC-urilor

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 24 iulie 2021 29 afişări

Raport EY: Piaţa globală a IPO-urilor a înregistrat cel mai bun T2 din ultimii 20 de ani. Europa preia conducerea în ceea ce priveşte industria SPAC-urilor

Piaţa globală a ofertelor publice iniţiale (IPO) a înregistrat cel mai bun al doilea trimestru din ultimii 20 de ani în funcţie de volume şi încasări, avântul urmând să continue şi în a doua jumătate a anului, conform unui raport al firmei de audit şi consultanţă EY, citat de CNBC.

Datorită nivelului ridicat de lichiditate şi dinamicii puternice a pieţei mondiale de capital, IPO-uri „tradiţionale” au obţinut rezultate spectaculoase în perioada aprilie-iunie, după ce primul trimestru a fost dominat de SPAC-uri.

În prima jumătate a anului, au avut loc 1.070 de IPO-uri care au generat încasări de circa 222 de miliarde de dolari, în creştere cu 150% şi, respectiv, 215% faţă de 2020.

„Companiile care vor să se listeze şi să obţină avantaje din sentimentul favorabil al pieţei şi nivelul mare de lichiditate au încercat să îşi completeze tranzacţiile înainte de pauza de la jumătatea anului. Firmele ar trebui să-şi pregătească strategii ce pot demonstra rezilienţă împotriva situaţiilor geopolitice, pandemiei de Covid-19, evaluărilor şi provocărilor guvernamentale”, spune Paul Go, global IPO leader la EY.

SPAC-urile (Special Purpose Acquisitions Company) au devenit un subiect extrem de discutat în ultimul an. Totuşi, activitatea IPO-urilor efectuate prin SPAC-uri în Statele Unite a lăsat de dorit în al doilea trimestru, Europa preluând în acest sens conducerea, cu 21 de listări prin SPAC-uri în prima jumătate a lui 2021.

În S1, au existat 276 de IPO-uri de-a lungul celor două Americi, strângând 93,9 miliarde de dolari, în timp ce regiunea Asia-Pacific a raportat 471 de IPO-uri la venituri totale de 74,3 miliarde de dolari.

Potrivit EY, regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa) a înregistrat cea mai bună creştere anuală în ceea ce priveşte IPO-urile, rezultatele fiind alimentate de o atitudine agresivă îndreptată asupra investiţiilor în pieţele de capital. Astfel, EMEIA a încheiat 323 de IPO-uri în S1, strângând 53,8 miliarde de dolari.

Segmentul tech a reprezentat 27% din totalul global al IPO-urilor în prima jumătate a anului şi a marcat al patrulea trimestru consecutiv în care sectorul a obţinut cel mai mare număr de listări: 284 de debuturi de bursă cu venituri de 90,2 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ipo,
piata,
europa,
miliarde,
lichiditate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.