Radu Mazăre a plecat din România în prima zi de Crăciun şi cere acum azil politic în Madagascar

Autor: Andreea Tobias Postat la 30 decembrie 2017 260 afişări

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a plecat în Madagascar, unde a cerut azil politic. Aflat sub control judiciar, fostul edil nu s-a mai prezentat pentru a semna în graficul de prezenţă.

UPDATE 19:57 - Radu Mazăre a părăsit Romania în prima zi de Crăciun - surse

Radu Mazăre a părăsit România în prima zi de Crăciun, el plecând cu o cursă aeriană care a avut destinaţia Paris, el îmbarcându-se pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit sursei citate, fostul edil al Constanţei, a plecat din România pe data de 25 decembrie, la ora 13.00.

UPDATE 18:12 - Avocat Mazăre: Azi am aflat de plecarea lui, ultima dată am vorbit la proces 

Avocatul lui Radu Mazăre, Ioana Focşa, a declarat că a aflat sâmbătă despre plecarea fostului edil. ”Ultima dată am vorbit la proces, nu am fost contactată să fiu informată despre plecare”, a spus avocatul. 

Ioana Focşa a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a ştiut despre intenţia clientului său de a solicita azil politic în Madagascar.

"Ultima oară am vorbit cu domnul Mazăre la termenul din decembrie, de la Înalta Curte. Nu am aflat despre decizia lui decât astăzi, când s-a făcut public", a declarat avocatul Ioana Focşa.

”Nu am fost contactată să fiu informată despre plecare”, a adăugat avocatul.

Ioana Focşa a refuzat să facă alt comentarii legate de plecarea lui Radu Mazăre.

IGPR: Nu s-a prezentat la secţie în cadrul controlului judiciar

Potrivit unui comunicat al Poliţiei, sâmbătă în jurul orei 12.00, poliţiştii din Biroul Supravegherii Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat aflat în control judiciar, în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezenţă.

”După verificările efectuate, cel în cauză a informat ofiţerul de caz că se afla pe teritoriul statului Madagascar unde face demersuri pentru a obţine azil politic. Conform procedurii, poliţiştii constănţeni au sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Menţionăm că măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicţia de a părăsi ţara”, arată Poliţia.

Pe toată perioada existenţei măsurii preventive a controlului judiciar, poliţiştii nu au constatat încălcări ale obligaţiilor impuse.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba despre fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, plasat sub control judiciar.

În aprilie anul trecut, Radu Mazăre şi fratele acestuia, Alexandru Mazăre, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Potrivit unui comunicat de atunci, DNA l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre, aflat sub control judiciar, fiind acuzat de "luare de mită şi fals în declaraţii (trei infracţiuni)".

Procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe fratele acestuia, Alexandru Mazăre, "cu privire la săvârşirea unei infracţiunilor de: complicitate la luare de mită; fals în declaraţii (trei infracţiuni)", se arăta în comunicat.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi omul de afaceri Avraham Morgestern, pentru dare de mită.

Potrivit anchetatorilor, "Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată".

Astfel, în cursul anului 2011, "omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", informa DNA.

Potrivit procurorilor "din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel".

"Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)", susţineau procurorii.

În declaraţiile de avere formulate în perioada 2011-2012, Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.

Potrivit comunicatului, "în cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan şi Mazăre Alexandru. De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 18.550 euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare".

Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obţinute în cadrul activităţii de cooperare judiciară în materie penală cu autorităţile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein şi Austria.

În acest dosar, Radu Mazăre se afla sub controlul judiciar, măsura fiind menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Juitiţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAZĂRE,
MADAGASCAR,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.