Proteste violente în IRAN. Liderul suprem iranian dă vina pe "inamicii care s-au aliat" pentru criza din ţară

Autor: Andrei Ionascu Postat la 02 ianuarie 2018 102 afişări

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marţi că "inamicii care s-au aliat" sunt responsabili pentru criza din ţară, pe fondul protestelor violente care au provocat cel puţin 22 de morţi, relatează site-ul BBC News.

"În recentele evenimente, inamicii Iranului s-au aliat şi au folosit diferite mijloace, inclusiv bani, arme, politică şi servicii de informaţii, pentru a crea probleme Republicii Islamice. Inamicul este mereu în căutarea unei oportunităţi şi a unor spaţii pentru a se infiltra şi a lovi naţiunea iraniană. Demnitatea, securitatea şi progresul naţiunii iraniene se datorează sacrificiului de sine al martirilor. Ceea ce îi împiedică pe inamici să-şi pună în aplicare atrocităţile este spiritul curajului, sacrificiului şi credinţei care există în cadrul naţiunii. Naţiunea iraniană le va rămâne mereu datoare martirilor, care au lăsat în urmă casele şi familiile lor pentru a lupta împotriva duşmanilor sprijiniţi de vestici şi de estici, precum şi de reacţionarii din regiune", a transmis Ayatollahul Ali Khamenei, prin intermediul contului de Twitter.

Între timp, cel puţin nouă persoane au fost ucise, marţi, în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, astfel că bilanţul victimelor a ajuns la 22 morţi de la izbucnirea conflictului. Peste 550 de manifestanţi au fost reţinuţi de către poliţie începând de joi.

Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că şase rebeli au fost ucişi în timpul unui atac asupra unei secţii de poliţie din oraşul Qahdarijan. Un băiat în vârstă de 11 ani şi un tânăr de 20 de ani au fost ucişi în oraşul Khomeinishahr, în timp ce un membru al Gărzilor Revoluţionare Iraniene a murit în oraşul Najafabad.

Demonstranţii se declară nemulţumiţi în privinţa dificultăţilor economice şi a faptelor de corupţie din ţară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi conducerea clericală care se află la putere de la revoluţia din 1979.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a condamnat violenţele şi a subliniat că oamenii au dreptul să aibă o opinie diferită, în baza Constituţiei, dar a avertizat cetăţenii să renunţe la protestele antiguvernamentale.

Uniunea Europeană a anunţat că se află în contact cu autorităţile iraniene şi se aşteaptă ca drepturile cetăţenilor la libera exprimare şi la proteste paşnice să fie garantate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAN,
PROTESTE,
ALI KHAMENEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.