Proiect: Membrii CNA, demişi dacă îşi încalcă atribuţiile, suspendaţi dacă începe urmărirea penală

Autor: Alina Novaceanu Postat la 18 aprilie 2015 49 afişări

Mai mulţi deputaţi ai grupului parlamentar popular-democrat propun, printr-un proiect de lege, ca membrii CNA să poată fi demişi pentru nerespectarea sau încălcarea atribuţiilor de serviciu şi să fie suspendaţi de drept din funcţie în cazul începerii urmăririi penale sau a trimiterii în judecată.

Proiectul de lege, care modifică Legea audiovizualului, este iniţiat de deputaţii Liliana Mincă, Daniel Fenechiu, Ştefan Dalcă, Ştefan Burlacu şi Marinel Cristinel şi se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Potrivit proiectului, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului vor putea fi demişi la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului şi în cazul nerespectării sau încălcării repetate a atribuţiilor de serviciu. În prezent, membrii Consiliului pot fi demişi doar dacă sunt în incapacitate de a-şi exercita atribuţiile mai mult de şase luni şi dacă sunt condamnaţi penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Iniţiatorii mai propun, în proiect, ca, în cazul începerii urmăririi penale sau a trimiterii în judecată, membrii CNA să fie suspendaţi de drept, fie până la terminarea urmăririi penale - în situaţia în care se finalizează cu netrimiterea în judecată, fie până la pronunţarea unei hotărârii definitive - în situaţia trimiterii în judecată.

Iniţiatorii motivează necesitatea proiectului prin faptul că, în ultima perioadă, CNA a fost subiect de dispută politică şi publică, situaţia internă poate fi caracterizată prin disfuncţionalitate, iar în prezent legea nu prevede situaţia unui membru CNA urmărit penal sau trimis în judecată, ceea ce poate duce la "planarea unor dubii asupra acestuia în privinţa eticii care îi permite să mai voteze în cadrul Consiliului".

"De asemenea, nici ipoteza în care încalcă, în mod repetat, atribuţiile prevăzute de lege nu este sancţionată, deşi, cu siguranţă, activitatea este perturbată în acestă situaţie", mai susţin iniţiatorii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROIECT,
CNA,
/actualitate/proiect-membrii-cna-demisi-daca-isi-incalca-atributiile-suspendati-daca-incepe-urmarirea-penala-14127475
14127475
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.