Proiect: ANAF va modifica din oficiu vectorul fiscal al angajatorilor. Care sunt noile obligaţii

Postat la 28 decembrie 2017 187 afişări

Vectorul fiscal, reprezentând lista obligaţiilor fiscale pe anul 2018, va fi modificat din oficiu pentru contribuabilii care au calitatea de angajatori, se arată într-un comunicat transmis joi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Proiect: ANAF va modifica din oficiu vectorul fiscal al angajatorilor. Care sunt noile obligaţii

Potrivit Codului de Procedură Fiscală, organul fiscal competent din subordinea ANAF organizează evidenţa plătitorilor de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cadrul registrului contribuabililor care conţine categoriile de obligaţii fiscale de declarare, denumite vector fiscal.

„Pentru a veni în sprijinul contribuabililor şi pentru a evita aglomeraţia la ghişee, având în vedere termenul scurt de depunere a declaraţiei de menţiuni, modificarea vectorului fiscal pentru persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora va fi realizată de către adminstraţiile fiscale centrale competente, prin înscrierea contribuţiei asiguratorie pentru muncă”, se menţionează în comunicatul ANAF.

Ordinul preşedintelui ANAF care reglementează această situaţie a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1027/27.12.2017.

Potrivit ANAF, începând cu 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale obligatorii sunt:

1. contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, iar în cazul persoanelor fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, numai pentru condiţii deosebite de muncă sau pentru condiţii speciale de muncă, după caz;

2. contribuţia de asigurări sociale de sănătate, datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor;

3. contribuţia asiguratorie pentru muncă datorată de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.