Problema austerităţii s-a aflat în centrul marii dezbaterii pentru alegerile europene - FOTO

Autor: Ion Gaidau Postat la 16 mai 2014 56 afişări

Austeritatea s-a aflat în centrul marii dezbateri pentru alegerile europene, transmise în direct, joi seara, în toate ţările Uniunii Europene (UE).

Conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, social-democratul german Martin Schulz, liberalul belgian Guy Verhofstadt, ecologista de origine germană Ska Keller şi reprezentantul stângii radicale, grecul Alexis Tsipras, s-au confruntat în hemiciclul Parlamentului European, la Bruxelles, în cursul primei dezbateri cu participarea celor cinci candidaţi ai principalelor partide europene la Preşedinţia Comisiei Europene.

"Grecia este ţara aleasă de liderii europeni pentru a fi cobaiul celei mai severe austerităţi", a început Alexis Tsirpas, denunţând, apoi, "politicile catastrofale de austeritate". El a cerut "ieşirea din această stare de paranoia legată de criza datoriilor", printr-o "schimbare de direcţie" şi mai multă "solidaritate".

"Accept multe reproşuri, dar nu voi accepta niciodată (să se spună) că nu am fost suficient de solidari cu Grecia", a răspuns Jean-Claude Juncker, care a asigurat Preşedinţia Eurogrupului timp de opt ani. "Am lucrat mult în ultimii ani, zi şi noapte, pentru a evita ca Grecia să iasă din zona euro. Am făcut totul pentru ca Grecia să rămână membră a zonei euro", a adăugat el, dând asigurări că această ţară trebuie "să continue politica de asanare" a finanţelor publice.

La rândul său, Guy Verhofstadt a apărat "disciplina bugetară" şi a afirmat că problemele Greciei au apărut în urma unei "politici precare", acuzând în principal băncile publice ale acestei ţări că finanţează partidele politice.

În opinia ecologistei Ska Keller, austeritatea nu poate "decât să agraveze situaţia". Ea a pledat, la fel ca Martin Schulz, pentru o luptă mai fermă împotriva fraudei fiscale.

Juncker a subliniat că lupta împotriva crizei a fost dusă de creştin-democraţi, socialişti şi liberali, oferindu-i astfel ocazia lui Tsirpas să acuze "marile familii politice" de faptul că au spus că nu există "o altă cale în afara austerităţii".

Cei cinci candidaţi au mai abordat criza din Ucraina, problema imigraţiei, lupta împotriva corupţiei şi lobby-ul.

Martin Schulz, Guy Verhofstadt şi Ska Keller au vorbit în engleză, Jean-Claude Juncker în franceză, în timp ce Alexis Tsipras a preferat să se exprime în greacă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
ALEGERI,
PARLAMENT
/actualitate/problema-austeritatii-s-a-aflat-in-centrul-marii-dezbaterii-pentru-alegerile-europene-foto-12629700
12629700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.