Primul bilanţ al tiparniţei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 martie 2015 320 afişări

Banca Centrală Europeană a început să cumpere obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro, totalul achiziţiilor încă din primele trei zile ale programului fiind de 10 mld. euro, raportat la o ţintă de 60 mld. euro pe lună până în septembrie 2016 inclusiv.

Primul bilanţ al tiparniţei

 Primele obligaţiuni cumpărate au fost cele ale principalelor economii din zona euro - germane, franceze, italiene şi belgiene - , cu efectul previzibil de a împinge puternic în jos randamentul acestora, până la minime record.

Deocamdată, efectul a fost că euro a coborât în doar trei zile până la minimul ultimilor 12 ani, respectiv 1,051 dolari/euro, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut rând pe rând, din Spania şi Italia până în Finlanda şi Austria, conform Bloomberg. Şeful BCE, Mario Draghi, a susţinut utilitatea programului, estimând că inflaţia în zona euro ar urma să reînceapă să crească spre finele anului, stimulând astfel relansarea economiei, şi a remarcat că în urma primelor achiziţii au scăzut deja cos-turile de îndatorare nu numai pentru Germania, ci şi pentru ţări cu probleme ca Portugalia, în ciuda crizei din Grecia, ceea ce sugerează că programul de achiziţii de active ar putea proteja ţările din zona euro de contagiune în cazul agravării conflictului dintre Grecia şi creditori.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/primul-bilant-al-tiparnitei-13980824
13980824
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.