Previziunile şefului CEC Bank. Ce se întâmplă cu dobânzile. Ce trebuie să ştiţi dacă aveţi credite

Postat la 04 decembrie 2016 869 afişări

Previziunile şefului CEC Bank. Ce se întâmplă cu dobânzile. Ce trebuie să ştiţi dacă aveţi credite

Riscurile legislative pentru sectorul bancar s-au diminuat, iar cererea de credite va con­tinua  să crească anul viitor, atât din partea companiilor, cât şi pe palierul populaţiei, având în vedere şi majorările de salarii din sectorul bugetar, iar revenirea dobânzilor pe creştere va fi „domoală“, apreciază Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.

CEC Bank,  singura bancă de top 10 rămasă în portofoliul statului, a acordat credite noi în acest an de aproximativ 5 mld. lei, peste nivelul de anul trecut şi peste valoarea prognozată pentru 2016, potrivit lui Gheţea.

La nivelul întregului sistem bancar stocul creditelor acordate sectorului privat înregistra în octombrie o creştere de 2% an la an, până la 218,7 mld. lei (49,1 mld. euro), dublu faţă de ritmul de creştere înregistrat în lunile anterioare, potrivit datelor Băncii Naţionale. 

Faţă de luna septembrie, stocul de creditele acordate populaţiei şi companiilor s-a majorat cu 1,9 mld. de lei (0,9%). Ascensiunea creditării private este susţinutăexclusiv de finanţările în lei, care înregistrează an la an o creştere de două cifre, graţie scăderii dobânzilor la minime istorice.

La finalul lunii octombrie băncile aveau un stoc de împrumuturi în lei în valoare de 123,4 miliarde de lei (27,7 mld. euro), în creştere cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

„Există premise ca atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice juridice să poată să-şi permită să acceseze credite anul viitor. Mă refer chiar şi la majorările salariale la bugetari“, a declarat Gheţea la seminarul EU Cofile, organizat la Sinaia de Banca Naţională a României, Asociaţia Română  a Băncilor şi Alpha Bank la sfârşitul săptămânii trecute.

În ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor, Gheţea crede că nu vor mai staţiona foarte mult la minimele istorice din prezent şi anticipează creşterea acestora, dar pe o pantă „domoală“.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
cec,
cec bank,
dobanzi,
sef,
crestere,
acordare,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.