Preţurile de consum din capitala Japoniei cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani

Autor: Dorin Oancea Postat la 25 noiembrie 2022 18 afişări

Preţurile de consum din capitala Japoniei cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani

Preţurile de consum din capitala Japoniei, un indicator principal al tendinţelor la nivel naţional, au crescut în noiembrie în cel mai rapid ritm anual din ultimii 40 de ani şi au depăşit ţinta de 2% a băncii centrale pentru a şasea lună consecutiv, semnalând o presiune inflaţionistă tot mai mare.

Creşterea, determinată în principal de alimente şi combustibili, dar care s-a extins la o gamă mai largă de bunuri, a pus sub semnul întrebării opinia Băncii Japoniei (BOJ) că recenta inflaţie provocată de creşterea costurilor se va dovedi tranzitorie, au declarat unii analişti.

Indicele de bază al preţurilor de consum (IPC) din Tokyo, care exclude alimentele proaspete, dar include combustibilul, a fost cu 3,6% mai mare în noiembrie faţă de anul precedent, au arătat vineri datele guvernamentale. Creşterea a depăşit o estimarea medie a pieţei de 3,5% şi creşterea de 3,4% înregistrată în octombrie

Ultima dată când inflaţia din Tokyo a fost mai rapidă a fost în aprilie 1982, când IPC de bază a fost cu 4,2% mai mare decât cu un an înainte.

În timp ce creşterea a fost determinată în principal de facturile la electricitate şi de preţurile alimentelor, companiile au cerut, de asemenea, mai mult pentru bunurile durabile, deoarece yenul slab a crescut costul importurilor, au arătat datele.

BOJ a menţinut ratele dobânzilor la un nivel ultra-jos, considerând că inflaţia va încetini din nou sub ţinta sa anul viitor, când impulsul dat de creşterea preţurilor la combustibili se va disipa. Prin urmare, banca centrală a rămas o excepţie din valul de înăsprire monetară din întreaga lume, menit să combată inflaţia în creştere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
japonia,
preţuri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.