Preţul acţiunilor Transgaz a crescut cu 55% după 10 ani de la listarea la BVB

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 05 februarie 2018 140 afişări

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA are în plan investiţii totale de 1,62 miliarde de euro în perioada 2017-2026, a anunţat directorul general al companiei, Ion Sterian, într-o conferinţă gazduită de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu prilejul aniversării unui deceniu de la listarea Transgaz pe piaţa principală a BVB.

Preţul acţiunilor Transgaz a crescut cu 55% după 10 ani de la listarea la BVB

„Transgaz este angrenată acest moment în şapte mari proiecte de gazoducte şi alte două proiecte strategice care vor transforma compania într-o multinaţională la nivel european. Avem proiecte de investiţii de peste 1,6 miliarde de euro care, odată finalizate, vor face din Transgaz una dintre primele patru companii din Europa în domeniul energetic,” a declarat Sterian.

În opinia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), proiectele Transgaz pot face din România un pol de stabilitate energetică în regiune. „Proiectul BRUA şi interconectarea cu Republica Moldova pot fi garanţia că România reprezintă un pol de stabilitate energetică şi un un furnizor de dezvoltare economică şi socială. Îmi doresc ca gazele din Marea Neagră să fie folosite cu prioritate în România, să reprezinte o oportunitate pentru dezvoltare şi să aducă valoare adaugată în ceea ce înseamnă consumul de gaze în zona industrială,” a spus preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă.

„Ne dorim să vedem pe bursă cât mai multe companii de talia Transgaz capabile să atragă investiţii şi fonduri europene semnificative astfel încât să ajungă să se dezvolte şi să devină lideri regionali. Pentru a sprijini companiile româneşti, Guvernul poate solicita UE o facilitate pentru acoperirea din fonduri europene a 50% din costul listării pe bursă, similar cu ce se întâmplă deja în UE, ceea ce ar conferi un sprijin suplimentar pentru companii care astfel ar avea acces mai uşor la capital, şi-ar finanţa dezvoltarea activităţii, ar genera investiţii şi locuri de muncă, iar toate aceste lucruri se vor transfera în bunăstare pentru români,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Valoarea dividendelor cuvenite acţionarilor TGN a depăşit 545 milioane de lei în anul financiar 2016, dividendul brut pe acţiune ajungând la 46,33 de lei, fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de 2007, anul dinaintea listării companiei la BVB.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.