Preşedintele sud-coreean e sceptic în privinţa unei alianţe militare trilaterale cu SUA şi Japonia

Autor: Andrei Ionascu Postat la 04 noiembrie 2017 72 afişări

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a declarat vineri că este necesară cooperarea militară cu Statele Unite şi Japonia pentru a contracara ameninţarea crescândă din partea Coreei de Nord, dar este sceptic în privinţa unei alianţe de apărare trilaterală, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

"Cooperarea militară între Coreea de Sud şi SUA, precum şi cu Japonia, au devenit importante, însă această cooperare vizează combaterea provocărilor nucleare şi cu rachete balistice din Coreea de Nord. Dar nu cred că este oportună dezvoltarea cooperării la un nivel de alianţă militară trilaterală. În acelaşi timp, dacă Japonia foloseşte înarmarea nucleară din Coreea de Nord ca o scuză pentru expansiunea sa militară, nu ar fi un lucru adecvat pentru ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)", a declarat Moon, într-un interviu pentru Channel NewsAsia.

Japonia vrea să obţină un rol internaţional mai important în conflictele militare globale din ultimii ani, pe fondul creşterii influenţei Chinei în Asia. Premierul japonez Shinzo Abe a anunţat că îşi reconsideră poziţia tradiţională pacifistă în ceea ce priveşte apărarea, în faţa ameninţărilor din partea Phenianului, care a lansat două rachete balistice deasupra teritoriului japonez în ultimele luni.

Moon Jae-In a declarat că apreciază alianţa de 67 de ani cu SUA şi în acelaşi timp a promis să intensifice eforturile diplomatice cu China pentru a rezolva paşnic situaţia din Peninsula Coreeană.

"Voi continua o diplomaţie echilibrată prin onorarea relaţiilor cu SUA şi având o relaţie tot mai apropiată cu China în acelaşi timp", a spus liderul de la Seul.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său sud-coreean Moon Jae-In se vor întâlni la Seul marţi, 7 noiembrie. Liderul de la Casa Albă efectuează un turneu în Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine, în intervalul 3-14 noiembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COREEA DE SUD,
SUA,
JAPONIA

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.