Preşedinte Genesis Development: Cred că asistăm la un fenomen de exagerare pe piaţa de dezvoltare de birouri

Autor: Cristina Cuncea Postat la 22 decembrie 2014 38 afişări

Dezvoltările de birouri speculative sau bazate pe relocări anunţate în Bucureşti vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Tudor, preşedinte Genesis Development, companie care are în portofoliu parcurile de birouri West Gate şi Novo Park.

"Dacă ar trebui să fiu foarte succint în ceea ce priveşte piaţa de birouri în acest an, aş spune că a fost un an german. Mai multe companii germane precum Deutsche Bank, Allianz sau Deutsche Bahn au intrat pe piaţa din România, închiriind suprafeţe mari de birouri, iar altele, deja prezente, şi-au extins operaţiunile şi mă aştept să urmeze noi extinderi. În ceea ce priveşte noile construcţii, cred că asistăm la un fenomen de exagerare. Au fost anunţate mai multe dezvoltări speculative sau bazate pe relocări, care vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil", a spus Tudor.

Consultanţii estimează pentru anul viitor livrarea a circa 120.000 de metri pătraţi de birouri în Bucureşti, iar pentru 2016 un nivel record de până la 500.000 metri pătraţi livraţi, circa 20% din stocul actual. În prezent, stocul de birouri din Bucureşti este estimat la circa 2,2 milioane de metri pătraţi, iar gradul de neocupare este de circa 14%.

Omul de afaceri, unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii de birouri din Bucureşti, a reiterat intenţia de a începe dezvoltarea unui nou proiect doar în condiţiile în care ar avea chiriaşi pentru minim 80% din spaţii.

"Sperăm ca în 2015 să câştigăm noi licitaţii şi să avem astfel toate premisele necesare pentru a începe dezvoltarea unui nou proiect de birouri. Decizia de a dezvolta o nouă clădire o vom lua doar în contextul unui grad de preînchiriere de cel puţin 80%", a spus Tudor.

În 2014, cifra de afaceri a Genesis Development, companie al cărei portofoliu include, pe lângă parcurile de birouri West Gate şi Novo Park, şi campusul privat West Gate Studios, a fost de aproximativ 33,7 milioane de euro, în creştere cu 2% faţă de anul precedent.

Creşterea uşoară a cifrei de afaceri din 2014 s-a datorat în principal extindei suprafeţelor ocupate de actualii chiriaşi, în urma contractelor semnate în cursul anului 2013. Spre exemplu, în 2013 companiile WNS şi Societe Generale şi-au extins suprafeţele de birouri ocupate în West Gate, în timp ce UniCredit şi-a extins suprafaţa din Novo Park. Tot în Novo Park, compania a reuşit să atragă în 2013 un nou chiriaş, compania Sodexo.

"În 2014 ne-am concentrat pe programul de îmbunătăţire continuă a spaţiilor din cele două parcuri, astfel încât să facilităm extinderea chiriaşilor deja existenţi. West Gate şi Novo Park au în prezent un grad ocupare de aproape 100%. Singurul chiriaş atras în 2014 a fost lanţul de cafenele Starbucks, care a inaugurat în Novo Park prima cafenea dintr-un parc de birouri din România, un concept nou pentru piaţa locală. Noua cafenea Starbucks ocupă o suprafaţă de 200 de metri pătraţi la parterul clădirii D din Novo Park",

În cursul anului 2014, Genesis a investit aproximativ 3,5 milioane de euro în peisagistică, îmbunătăţiri şi lucrări de fit-out aduse parcurilor de birouri West Gate şi Novo Park, investiţii care fac parte din programul de îmbunătăţire continuă a proprietăţilor din portofoliu.

"Mă aştept ca cifra de afaceri să crească uşor şi în 2015, cu un procent similar cu cel din 2014, având în vedere extinderile recente ale chiriaşilor. În ceea ce priveşte investiţiile, vom continua programul de îmbunătăţire continuă în spaţii, instalaţii şi infrastructură, astfel încât să păstrăm clădirile mereu noi", a mai spus Tudor.

Tudor a dezvoltat prin intermediul firmei Genesis Development complexurile de birouri Novo Park şi West Park, totalizând 150.000 de metri pătraţi, precum şi campusul West Gate Studios, care cuprinde 925 de garsoniere şi apartamente destinate închirierii. Investiţiile realizate de companie în România se ridică la 300 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GENESIS DEVELOPMENT,
AFACERI,
/actualitate/presedinte-genesis-development-cred-ca-asistam-la-un-fenomen-de-exagerare-pe-piata-de-dezvoltare-de-birouri-13734933
13734933
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.