Praktiker reia extinderea şi deschide săptămâna viitoare un prim magazin

Autor: Ana Maria Petcana Postat la 01 septembrie 2014 112 afişări

Omul de afaceri Omer Susli, care a preluat la începutul anului magazinele de bricolaj Praktiker, reia extinderea reţelei şi deschide săptămâna viitoare, în 12 septembrie, o unitate la Târgu-Jiu, potrivit unui anunţ al companiei.

Astfel, reţeaua Praktiker ajunge la 28 de magazine la nivel naţional. Până la sfârşitul anului, retailerul va mai deschide un magazin la Giurgiu.

Ultima deschidere Praktiker a avut loc în 2010, la Botoşani.

În februarie, grupul german Praktiker a vândut operaţiunile din România (cele 27 de magazine) firmei Search Chemicals, deţinută de Susli, activă în domeniul construcţiilor.

La vremea respectivă, noul proprietar al Praktiker anunţa că vrea să relanseze în septembrie brandul, pentru care are drept de folosire nelimitată, şi spunea că afacerea a fost gestionată foarte prost de către foştii proprietari, care plăteau anual chirii de 24 milioane de euro pentru spaţiile ocupate de 24 de magazine.

Cele mai multe magazine au fost deschise între 2005 şi 2008, perioada de boom imobiliar. Afacerile compa­niei de bricolaj, liderul pieţei până în 2009 (258 milioane de euro cifră de afaceri), s-au redus în 2012 la jumătate faţă de maximul atins în 2008 (306 milioane de euro), în timp ce pierderile cumulate în ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Recent, compania a anunţat că a încheiat primul semestru cu un profit operaţional de 12 milioane lei şi că are un plan de extindere cu 18 magazine în următorii doi ani.

Îmbunătăţirea rezultatelor financiare anunţată de companie este pusă pe seama optimizării de costuri pe servicii şi utilităţi şi renegocierilor care au vizat atât contractele de chirie cu proprietarii, cât şi contractele cu furnizorii de marfă şi servicii, obţinându-se preţuri de achiziţie şi termene de plată mai bune.

Praktiker concurează pe piaţa românească cu retaileri precum Ambient, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, Kingfisher şi Leroy Merlin.

Piaţa românească a retailului de bricolaj traversează o perioadă dificilă, marcată de retrageri şi consolidare.

Grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut, de la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din România, care sunt transformate în Brico Depot. Retailerul german Obi a închis toate cele şapte magazine de pe piaţa românescă, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin.

În acelaşi timp, Leroy Merlin va prelua cele 15 magazine bauMax, trnzacţia fiind în prezent analizată de Consiliul Concurenţei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PRAKTIKER,
MAGAZIN,
/actualitate/praktiker-reia-extinderea-si-deschide-saptamana-viitoare-un-prim-magazin-13184556
13184556
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.