Povestea tanarului care incerca sa fabrice un reactor nuclear in bucatarie

Autor: Dorin Oancea Postat la 02 august 2011 29 afişări

Ziarele suedeze de marti, 2 august, relateaza povestea unui tanar de 31 de ani care a fost arestat dupa ce a incercat sa fabrice un reactor nuclear in bucatarie. Richard locuieste in Angelholm, in sudul Suediei si isi prezinta experimentele pe blogul sau, "Richard's Reactor".

Tanarul a povestit ziaristilor ca a putut cumpara deseuri radioactive din strainatate, dar a folosit si materialele radioactive pe care le contin detectoarele de fum de productie mai veche. Toate materialele l-au costat intre 5.000 si 6.000 de dolari.

Richard a realizat ca proiectul sau este ilegal dupa ce a contactat autoritatea suedeza de control nuclear, iar politia a navalit in apartament si i-a confiscat materialele. Arestat, Richard a fost eliberat dupa o audiere.

Pe blog tanarul detaliaza unul din experimentele sale, cand a incercat, pe masina de gatit, sa dizolve in acid sulfuric, la cald, americiu, radiu si beriliu. "Toata chestia a facut explozie...", povesteste Richard pe blog, care precizeaza ca a aruncat si pilulele si sucul care se aflau in apropierea masinii de gatit.

Richard nu este primul ins care a incercat sa fabrice un reactor nuclear; in 1994 David Hahn, un tanar de 17 ani, a incercat asa ceva intr-un orasel din Michigan. Hahn a atras atentia politiei, care i-a gasit material radioactiv in masina; Agentia americana pentru mediu a fost nevoita sa curete temeinic zona. Hahn a devenit erou cartii "Cercetasul radioactiv", scrisa de Ken Silverstein.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actualitate,
tanar,
blog,
Richard's Reactor,
nuclear
/actualitate/povestea-tanarului-care-incerca-sa-fabrice-un-reactor-nuclear-in-bucatarie-8559306
8559306
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.