Povestea detectivului care îi SPERIE pe bogaţii lumii. El investighează cele mai negre secrete ale miliardarilor

Autor: Ioana Matei Postat la 30 iulie 2019 8895 afişări

Povestea detectivului care îi SPERIE pe bogaţii lumii. El investighează cele mai negre secrete ale miliardarilor

La 32 de ani, economistul francez Gabriel Zucman răsfoieşte mii de fişiere pentru a găsi conturile offshore ale miliardarilor lumii, începe Bloomberg Business Week o poveste a unui tânăr francez axat pe soluţii referitoare le inegalităţile mari dintre bogaţi şi săraci.

El a început să lucreze pentru primul loc de muncă real într-o zi de luni, după prăbuşirea Lehman Brothers. La scurt timp după ce a absolvit Şcoala de Economie din Paris, a început un internship la firma de brokeraj Exane.

A început să scrie răspunsuri clienţilor şi a primit o sarcină pe care a considerat-o absurdă: să explice prăbuşirea economiei globale. „Nimeni nu a ştiut ce se întâmpla”, îşi aminteşte el.

La acel moment, Zucman se întreba de asemenea dacă să înceapă să studieze în cadrul unui program doctoral. Era deja sceptic în ceea ce privea economia clasică, teoririile elaborate păreau să nu aibă relevanţă, în contextul crizei. Într-o zi însă, a descoperit date referitoare la miliarde de dolari care se mutau în şi dinspre mari economii spre unele mici precum Bermude, Insulele Cayman, Hong Kong, Singapore.

Nu văzuse niciodată studii referitoare la circulaţia banilor în acele direcţii până atunci. „Desigr, dacă petreceam suficient de mult timp puteam să înţeleg care este povestea din spatele modului în care circulau acei bani”, îşi aminteşte el modul în care se gândea.

Un deceniu mai târziu, Zucman, la 32 de ani, este asistent universitar la Universitatea din California, Berkeley şi cel mai cunoscut expert al lumii referitor la modul în care bogaţii îşi ascund averile. Teza lui doctorală a expus evaziuna fiscală în valoare de mii de miliarde de dolari a bogaţilor lumii.

Pentru cea mai cunoscută muncă a sa a făcut echipă cu un coleg de la universitate pe nume Emmanuel Saez. Lucrarea lor din 2016, „Inegalitatea averii în Statele Unite din 2013” a analizat un secol de informaţii pentru a răspunde la unul dintre cele mai mari mistere ale capitalismului modern: Câţi de bogaţi sunt bogaţii celor mai bogate naţiuni? Răspunsul este că erau mult mai bogaţi decât îşi imaginau oamenii înainte de cercetările celor doi.

Estimările lui Zucman şi Saez apreciază că 0,1% dintre plătitorii de taxe de top - aproximativ 170.000 de familii dintr-o ţară de 330 de milioane de persoane - controlează 20% din averea Americii. Primii 1% de oameni controlează 39% din averea Statelor Unite, iar ultimii 90%, doar 26%. Jumătatea inferioară a plătitorilor de taxe din Statele Unite, au, combinat, o avere netă negativă.

Cei doi plănuiesc să lanseze şi o carte, anul viitor, Triumful Injustiţiei, în care vorbesc modul în care se poate lupta împotriva inegalităţilor extrem de mari legate de avere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bogati,
bani,
ascundere,
detectiv,
incepere,
avere,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.