Cum s-a rupt la Iaşi concordia din USL şi care e cel mai nou cal de bătaie al PDL

Autor: Mihai Mitrica Postat la 03 septembrie 2011 23 afişări

Disensiunile din cadrul Uniunii Social-Liberale au fost evidente încă din prima zi în care au fost anunţate candidaturile pentru viitoarele alegeri locale din partea nou-createi formaţiuni.

Dacă în ţară, PSD a păstrat dreptul de a nominaliza candidaţi pentru 22 de consilii judeţene şi pentru 21 de mari primării, la Iaşi interesele locale puternic divergente au făcut ca USL să se destrame şi să fie anunţaţi doi candidaţi - actualul primar în funcţie Gheorghe Nichita (PSD, foto dreapta jos) şi deputatul Tudor Ciuhodaru (PC).

Nervozitatea din interiorul PSD a fost vizibilă la liderul PSD Bacău, Viorel Hrebenciuc, care a trecut la rândul său printr-o stare conflictuală locală cu aliaţii liberali, în frunte cu primarul Romeo Stavarache. Democrat-liberalii, proaspăt întăriţi de câştigarea - nu fără controverse - a unui mandat de deputat în judeţul Neamţ, au şansa să devină principalii profitori ai faliilor din interiorul USL, deşi regiunea în sine s-a remarcat până acum ca fief al social-democraţilor.

Mai merită notat, la capitolul lucruri importante petrecute în ultima săptămână, reizbucnirea disputelor din jurul proiectului Roşia Montană. Deşi destul de retras până acum, preşedintele Traian Băsescu a ieşit la rampă în ultimele săptămâni cu declaraţii tranşante în favoarea proiectului blocat de la Roşia Montană, ceea ce a dus deja la demisia consilierului său Peter Eckstein Kovacs, care se pronunţase deja public împotriva proiectului.

Cu toate că sprijinul preşedintelui nu e o garanţie că exploatarea de la Roşia Montană va primi aprobările necesare, merită semnalată implicarea lui Băsescu într-o nouă controversă publică, strategie cu implicaţii electorale care i-a adus până acum mai mult câştiguri.

De acelaşi subiect fierbinte se pregăteşte să profite şi ministrul dezvoltării şi al turismului, Elena Udrea, care a anunţat că va merge şi ea să viziteze Roşia Montană, probabil în cursul acestei luni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/cum-s-a-rupt-la-iasi-concordia-din-usl-si-care-e-cel-mai-nou-cal-de-bataie-al-pdl-8692614
8692614
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.