Plusurile şi minusurile săptămânii care se încheie

Autor: Florin Casota Postat la 25 februarie 2018 48 afişări

Plusurile şi minusurile săptămânii care se încheie

UPS

+ Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF a fost, la finele lunii ianuarie, de 8,8 mld. lei, în creştere cu 3,7% faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2017. Cele mai multe SIF au înregistrat evoluţii pozitive, fiind consemnate creşteri de 7,6% la SIF Moldova, 7,4% la SIF Muntenia, 4,2% la SIF Transilvania, 2,1% la SIF Oltenia, precum şi o scădere de 0,1% în cazul SIF Banat-Crişana.

+ Compania Sumitomo Forestry va construi o clădire din lemn de 70 de etaje. Aproximativ 8.000 de locuinţe vor fi în această clădire, care va mai avea copaci şi verdeaţă pe balcoane la fiecare nivel. Totuşi, în construcţie va intra şi 10% oţel, combinat cu 180.000 de metri cubi de lemn provenit din Japonia.

+ Libris.ro, cel mai mare retailer online de carte din România, a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 31.2 milioane de lei, în creştere cu 14% faţă de anul anterior. Valoarea medie a unei comenzi plasate pe Libris.ro a crescut anul trecut cu 20% faţă de 2016, până la pragul de 70 lei.

+ Poliţia Română a recuperat un prejudiciu de 94 de milioane de lei de la o societate care comercializa produse alcoolice supuse regimului accizelor, acuzată de evaziune fiscală.

+ A fost descoperit un nou test pentru detectarea autismului la copii. Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au realizat un test care ar putea duce la diagnosticarea mai devreme a tulburărilor din spectrul autismului la copii, care ar putea primi apoi un tratament adecvat mult mai devreme.

+ Judecătoarea Geanina Terceanu, care a primit mită de la inculpaţii din Dosarul Transferurilor din fotbal, a fost condamnată definitiv la şapte ani de închisoare. Ioan şi Victor Becali s-au întors la închisoare. Borcea a fost achitat.

+ Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a denunţat bombardamentele violente ale regimului sirian împotriva rebelilor în Ghouta Orientală (aproape de Damasc), atacuri ce au durat trei zile şi în care şi-au pierdut viaţa aproape 200 de civili, în pofida apelurilor ONU de a se pune capăt acestei „suferinţe fără sens”.

DOWNS

- Româniafilm a intrat în insolvenţă. Regia de distribuţie a filmelor are datorii de peste 25 de milioane de lei. Regia a fost înfiinţată după Revoluţie şi avea un portofoliu de circa 600 de săli de cinematograf, iar azi mai are doar 16 cinematografe la nivel naţional.

- În proporţie de 93,3%, întreprinzătorii chestionaţi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România au apreciat că reformele privind creşterea salariului minim, trecerea contribuţiilor la salariat şi creşterea contribuţiilor pentru salariaţii cu timp parţial au generat efecte negative. Şase din 10 antreprenori spun că au întâmpinat dificultăţi în trecerea contribuţiilor la angajat, iar 68,7% spun că au avut salariaţi cu timp parţial cu salarii mai mici decât cuantumul contribuţiilor sociale aferente întregului salariu de bază minim brut, de  665 de lei.

- Investiţiile statului român au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani ca pondere din PIB. Investiţiile publice au scăzut cu 9,6% faţă de 2016.

- Tarom a plătit despăgubiri de 3,8 milioane de lei din cauza întârzierilor, în perioada 2012-2016, arată un raport al Curţii de Conturi.

- La Poşta Română au fost descoperite nereguli. În 2016 s-au acordat bonusuri ilegale în valoare de 237.000 de lei pe baza unui contract în cuantum de 579.000 de lei, dar al cărui obiect s-a suprapus cu atribuţiile Direcţiei Juridice şi Reglementări.

- 170 de elevi, puşi de Primăria Timişoara să facă şcoală în containere. Şase containere au fost achiziţionate cu 100.000 de euro de către autorităţi pentru a fi transformate în săli de clasă deoarece Şcoala Generală Nr. 30 este supraaglomerată, iar acum sute de copii merg la cursuri după-amiază.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.