Peste o sută de angajaţi RAAN au protestat cerând plata salariilor restante şi locuri de muncă

Autor: Oana Mitu Postat la 10 august 2015 62 afişări

Peste o sută de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin au desfăşurat, luni, timp de două ore, un marş de protest, cerând Guvenului plata salariilor restante şi locuri de muncă, manifestări similare urmând să aibă loc pe tot parcursul săptămânii.

Cei este o sută de angajaţi care au participat la protest sunt angajaţi pe platforma Romag Prod, din cadrul RAAN, unde în cursul săptămânii trecute mai mulţi angajaţi s-au aflat în greva foamei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii au declarat că au renunţat, pentru moment, la această formă de protest, dar nu exclud posibilitatea să intre din nou în greva foamei, dacă Guvernul nu le va rezolva revendicările.

"Am recus la un protest extrem, greva foamei, începând de miercurişi până sâmbătă. Am ieşit din acel protest din cauza problemelor de sănătate. Continuăm protestele de azi până vineri pentru problemele pe care le avem. Se ştiu şi la nivelul RAAN, probabil se ştiu şi mai sus, dar dacă nimeni nu ne bagă în seamă, le vom continua chiar cu greva foamei. Nu putem să stăm pasivi atâta timp cât vedem că ţara asta nu este guvernată. Toţi pleacă în concedii, pe ei nu îi intresează problemele sociale ale oamenilor. O veni premerul astăzi (n.r. - luni), dar o fi obosit după croazieră, poate de mâine va face ceva. Nu cerem altceva decât salariile la zi, neplătite din luna mai", a declarat Marian Creţan, lider de nucleu în cadrul Romag Prod.

Ultimul angajat de la RAAN a renunţat la greva foamei sâmbătă seară, după ce i s-a făcut rău şi a fost transportat la Spitalul din Drobeta Turnu Severin cu ambulaţa.

Pe parcursului celor două ore de protest de luni, angajaţii au huiduit, au strigat "Jos Guvernul" şi au suflat în vuvuzele.

Pe lângă revendicările legate de plata salariilor la zi şi asigurările că vor primi veniturile de completare în urma disponibilizărilor preconizate, sindicatele s-au arătat nemulţumite şi de lipsa locurilor de muncă în judeţul Mehedinţi.

”Crearea de noi locuri de muncă în judeţ, asta vrem. Pentru că Guvernl Ponta, încă de când a venit la putere, tot promite, tot promite că va face locuri de muncă. Noi vedem aici cum se distrug locuri de muncă în judeţ şi nu vedem nicio iniţiativă creatoare a acestui Guvern", a declarat liderul Sindicatului Romag Prod, Adrian Stroia.

Protestul angajaţilor RAAN, în faţa sediului central din Drobeta Turnu Severin a început la ora 8.00 şi s-a încheiat la ora 10.00, în cursul după-amiezii fiind programat un alt miting, în acelaşi loc, al angajaţilor Romag Termo, din cadrul companiei.

Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo, precum şi două marşuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajaţi ai RAAN ar urma să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.

În cursul zilei de vineri, angajaţii RAAN au primit câte 300 de lei din restanţa salarială şi promisiunea că se fac demersuri pentru a primi şi bonuri de masă pentru una din lunile restante, precum şi bonuri-cadou în valoare de 600 lei, de asemenea restante.

În cazul tichetelor de masă şi tichetelor-cadou, conducerea firmei emitente trebuie să îşi dea acordul ca RAAN să achite contravaloarea lor, la sfârşitul lunii, atunci când se aşteaptă ca în conturile companiei să intre suma de 25 de milioane de lei, alocată de Guvern, dar care este blocată la Ministerul de Interne.

În vederea soluţionării revendicărior angajaţilor RAAN, sindicatele au obţinut, vineri, aprobări pentru noi proteste, în perioada 10 - 14 august. Astfel, potrivit documentului aprobat de Primăria Drobeta Turnu Severin, de luni până vineri, în fiecare zi, între orele 8.00 - 10.00, în faţa sediului central al RAAN vor protesta aproximativ 600 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANGAJAŢI RAAN,
PROTEST,
/actualitate/peste-o-suta-de-angajati-raan-au-protestat-cerand-plata-salariilor-restante-si-locuri-de-munca-14670244
14670244
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.