Parlamentul polonez adoptă reforme ale sistemului judiciar, în pofida avertismentelor UE

Autor: Marian Avram Postat la 09 decembrie 2017 30 afişări

Parlamentarii polonezi au adoptat, vineri, două legi conferind Legislativului şi Executivului controlul de facto asupra sistemului judiciar, în pofida avertizărilor emise de către oficialii Uniunii Europene, informează BBC News Online.

Legile au fost votate în Seim, camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia. Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare şi care deţine majoritatea în cele două camere ale Parlamentului, susţine că aceste reforme sunt necesare pentru a pune capăt ”sistemului corupt” din rândul magistraţilor, consideraţi de PiS moştenitori ai regimului cominist.

Prin proiectele legislative adoptate vineri, Parlamentul va avea controlul total asupra numirii membrilor Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS), organism ce are prerogativa de a decide numirile şi promovările magistraţilor. O altă prevedere vizează scăderea vârstei de pensionare a membrilor Curţii Supreme de Justiţie de la 70 de ani la 65 de ani. Această dispoziţie este contestată, întrucât PiS urmăreşte pensionarea actualei preşedinte a Curţii Supreme, deşi conform Constituţiei ea trebuie să rămână în funcţie pentru un mandat de şase ani, adică până în 2020.

Legile urmează să fie supuse la vot şi în Senat, iar ulterior vor fi trimise spre promulgare către preşedintele Andrzej Duda. Dacă legile vor fi promulgate, Parlamentul va deţine competenţa de a decide componenţa Consiliului Naţional al Magistraturii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
JUSTIŢIE,
POLONIA,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.