Paisprezece persoane, inclusiv zece militari ucraineni, ucise în confruntări în Ucraina

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 01 august 2014 41 afişări

Paisprezece persoane, dintre care cel puţin zece sunt militari ucraineni, au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în confruntări între forţe ucrainene şi separatişti la Şahtarsk, în estul Ucrainei, a anunţat o sursă militară.

"Patru cadavre nu au fost încă identificate. Poate fi vorba de militari ucraineni ori de terorişti (insurgenţi)", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al Statului Major ucrainean.

Statul Major a anunţat cu puţin timp înainte că trupe au căzut într-o "ambuscadă" a separatiştilor, în această localitate situată la aproximativ 25 de kilometri de locul unde s-a prăbuşit avionul malaysian care efectua zborul MH17, zonă în care încearcă să pătrundă experţi internaţionali.

Forţele ucrainene şi-au reluat vineri ofensiva asupra insurgenţilor proruşi, suspendată cu o zi înainte cu scopul de a favoriza ancheta internaţională privnd drama care a condus la impunerea unor sancţiuni economice fără precedent Rusei, acuzată că-i înarmează pe rebeli şi le furnizează oameni.

"În prezent, operaţiunile militare se află într-o fază activă", a confirmat Dmitraşkivski. "Dar nu se duc lupte în zona în care s-a prăbuşit Beoingul. Astăzi (vineri), grupul de experţi internaţionali îşi va continua activitatea", a adăugat el.

Într-un comunicat, Statul Major ucrainean a anunţat că şi-a continuat înaintarea, începută în iulie, care i-a permis să-i respingă pe separatişti în câteva bastioane, în special în oraşele Doneţk şi Lugansk, dar şi în zona de frontieră cu Rusia care le desparte.

Forţele ucrainene "au eliberat locallitatea Novîi Svit", situată la aproximativ 25 de kilometri sud de Doneţk şi care are aproximativ 8.000 de locuitori, se arată în comunicat.

Ele au anunţat că au constatat încălcări ale spaţiului aerian ucrainean de către aviaţia rusească.

După ce a fost împiedicat timp de mai multe zile să acceadă la locul prăbuşirii Boeingului aparţinând companiei Malaysia Airlines din cauza luptelor, un mic grup de experţi olandezi şi australieni a reuşit să ajungă la faţa locului joi, pe o rută ocolitoare de câteva sute de kilometri, faţă de cei 60 de kilometri pe drumul direct.

Un purtător de cuvânt al OSCE care-i însoţeşte pe inspectori a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că 14 vehicule au plecat vineri dimineaţa şi încearcă să ajungă la faţa locului, unde se află în continuare fragmente de fuzelaj şi rămăşiţe umane de la drama care s-a soldat, pe 17 iulie, cu 298 de morţi.

Într-o întâlnire, joi, la Minsk, între reprezentanţi ai Ucrainei, separatiştilor proruşi şi Rusiei, sub egida OSCE, părţile "s-au angajat să asigure un acces securizat anchetatorilor internaţionali la locul prăbuşirii, până la încheierea anchetei pe teren", a anunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa într-un comunicat.

O misiune înarmată a poliţiilor olandeză şi australiană, din care vor putea face cel mult 950 de persoane, urmează să înceapă vineri să se mobilizeze în zonă cu scopul de a o securiza.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
CRIZĂ,
RUSIA
/actualitate/paisprezece-persoane-inclusiv-zece-militari-ucraineni-ucise-in-confruntari-in-ucraina-13017237
13017237
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.