Oraşul unde casele nu au uşă la intrare, iar magazinele nu se încuie pe timpul nopţii

Postat la 12 ianuarie 2020 1345 afişări

Oraşul unde casele nu au uşă la intrare, iar magazinele nu se încuie pe timpul nopţii

La o distanţă de aproximativ 300 de km est de Mumbai, în localitatea Shani Shingnapur, în India, crimele şi jafurile sunt atât de necunoscute încât locuitorii nu au nevoie să îşi securizeze casele, proprietăţile şi obiectele de valoare. De asemenea, nimeni nu îşi încuie maşina. Patronii magazinelor îşi lasă încasările într-un sertar nesecurizat pe timpul nopţii, iar femeile îşi depozitează bijuteriile în cutii uşor accesibile. Mai mult, casele nu au uşi, doar un cadru din lemn cu o draperie, pentru a proteja intimitatea proprietarului.

La baza acestui comportament stă o legendă conform căreia oraşul are propriul păzitor ceresc, Lordul Shani, un zeu hindus care se crede că protejează oamenii în faţa hoţilor, fiind pedepsiţi de către acesta.

Legenda spune că acum sute de ani, în urma unei perioade marcate de ploi abundente şi de inundaţii, o grea lespede de piatră neagră era spălată pe marginea unui râu care trecea prin sat. Atunci când localnicii au atins-o, a început să curgă sânge din ea. Ulterior, conducătorul satului a avut un vis în care Lordul Shani a vorbit cu el şi i-a mărturisit că piatra era, de fapt, zeul înşuşi. Shani i-a instruit pe locuitori să o păstreze în oraş pentru că el îşi doreşte să se afle acolo şi să protejeze oamenii. Însă, cerinţa era următoarea: placa trebuia deschisă, pentru ca Lordul să poată vedea ceea se se întâmplă în oraş.

În ziua următoare, locuitorii au adus piatra într-o zonă uscată şi au depus-o pe o platformă în centrul satului. Mai mult, au considerat că trebuie să îndepărteze toate uşile caselor şi toate încuietorile, pentru că nu mai aveau nevoie de ele odată ce Lordul îi proteja.

De-a lungul timpului, această credinţă a crescut. Sătenii cunosc foarte multe intenţii de jaf care au eşuat, hoţii încercând, în timpul nopţii, să părăsească localitatea, dar dimineaţa aflându-se în acelaşi loc. Aparent, se mişcau în cerc. De asemenea, o povestire populară relevă situaţia unui locuitor care şi-a dotat casa cu uşi, iar a doua zi a suferit un accident de maşină.

Shingnapur a rămas necunoscut până în anii 1990, atunci când a devenit o adevărată atracţie pentru regizorii de la Bollywood şi a început să atragă turişti. Însă, crimele şi jafurile au început să fie o realitate, dar oficialii ţin în secret aceste manifestări, pentru ca reputaţia acestui oraş să fie păstrată.

Atunci când un jurnalist a vizitat secţia de poliţie din acel oraş a descoperit că erau înregistrate 46 de cazuri de furt, iar un localnic i-a povestit cum colierul de aur al mamei sale a fost furat din interiorul casei atunci când el era doar un adolescent.

Acum, aspectul localităţii începe să se schimbe. A fost deschisă o bancă în anul 2011 care a fost dotată cu o uşă de Plexiglas, dar care nu are  niciun sistem de închidere, pentru a păstra tradiţia locului, dar este blocată cu ajutorul unui  sistem electromagnetic. Multe case şi magazine au început să aibă uşi glisante.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
case,
lipsa,
refuz,
timp,
magazine

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.