Un oraş din România oferă GRATIS terenuri companiilor care investesc aici pentru a creşte numărul locurilor de muncă şi a dezvolta economia

Autor: Razvan Muresan Postat la 12 februarie 2015 9088 afişări

Un oraş din România oferă GRATIS terenuri companiilor care investesc aici pentru a creşte numărul locurilor de muncă şi a dezvolta economia

Municipalitatea din Alba Iulia a anunţat, joi, că oferă gratuit terenuri pentru companiile care investesc mai mult de 1,5 milioane de euro, ca parte a unei serii de măsuri menite să încurajeze potenţialii investitori să îşi deschidă puncte de lucru în oraşul transilvănean. 

"Cele mai importante măsuri sunt oferirea de terenuri gratuite pentru investitii mai mari de 1,5 milioane de euro si posibilitatea de achizitie a terenului in discutie daca investitiile depasesc 5 milioane de euro, in conditiile legii si beneficiind de acordurile institutionale in vigoare. Terenul gratuit se poate acorda unei firmei care investeşte cel puţin 5 milioane euro în active corporale fixe, acesta va putea fi vândut direct firmei, dar nu mai devreme de finalizarea investiţiei, la preţul pieţei imobiliare, stabilit printr-o evaluare independentă.

Pentru această iniţiativă debutată în anul 2007, primăria Alba Iulia a pus la dispoziţie parcele cu o suprafaţa de 30,21 de hectare în zona Drambar şi peste 13,855 hectare în zona Ratu Mare. Investitorii care doresc să beneficieze de terenuri gratuite, trebuie să prezinte o serie de informaţii legate de activitate firmei, numărul de locuri de muncă care vor fi create şi prezentarea viitoarei investiţii", informează primăria municipiului. 

Judeţul Alba este „gazda“ celor mai mari investiţii din Austria: firmele cu capital austriac din judeţ au avut în 2012 un rulaj cumulat de 2,96 miliarde de lei (665 mil. euro), potrivit unor calcule ale ZF bazate pe date de la Registrul Comerţului şi Banca Naţională a României. Fabricile de prelucrare a lemnului Holz­industrie Schweighofer şi Kronospan Sebeş sunt cei mai mari investitori austrieci din regiune, care au angajat în ultimii ani circa  2.000 de oameni din judeţul Alba. Cele două companii au avut în 2012 afaceri cumulate de 2,89 mld. lei (648 mil. euro), în creştere cu 11% faţă de anul anterior.

Cu un PIB per capita de puţin peste 6.400 de euro în 2013 (cu 3% mai scăzut decât valoarea PIB/capita la nivel naţional), „bună­sta­rea“ economică a judeţului a fost ge­ne­rată mai ales de investiţiile făcute în oraşul Sebeş. Numai Daimler AG, construc­to­rul ger­man  care deţine Mercedes-Benz, a anunţat anul tre­cut că va investi 300 de milioane de euro în ex­tin­derea fabricii pe care o deţine la Sebeş (parte a subsidiarei Star Transmission), aceasta fiind cea mai mare investiţie anunţată în industria com­ponentelor auto în ultimii ani. Potrivit ZF, în spatele cifrelor oficiale însă industria com­­ponentelor auto este o altă vertebră a in­ves­tiţiilor străine în judeţul a cărui reşedinţă, Alba-Iulia, a devenit anul trecut prima muni­ci­palitate din România care primeşte califi­ca­tiv de la agenţia de evaluare financiară Moody’s.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oras,
investitii,
companii
/actualitate/un-oras-din-romania-ofera-gratis-terenuri-companiilor-care-investesc-aici-pentru-a-creste-numarul-locurilor-de-munca-si-a-dezvolta-economia-13816823
13816823
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.