Opinie Florin Pogonaru, AOAR: Ce se întâmplă când datornicii fac legea

Autor: Florin Pogonaru Postat la 11 februarie 2013 50 afişări

Într-un articol din ZF de săptămâna trecută semnalam că problema cea mai gravă cu care se confruntă în aceste zile mediul de afaceri este neplata facturilor între firmele private şi faptul că instrumentele de plată (cecul, biletul la ordin etc.) sunt discreditate ca modalităţi de garantare a plăţilor.

Opinie Florin Pogonaru, AOAR: Ce se întâmplă când datornicii fac legea

Într-un articol din ZF de săptămâna trecută semnalam că problema cea mai gravă cu care se confruntă în aceste zile mediul de afaceri este neplata facturilor între firmele private şi faptul că instrumentele de plată (cecul, biletul la ordin etc.) sunt discreditate ca modalităţi de garantare a plăţilor. Din întâlnirile cu peste 300 de întreprinzători privaţi avute în ultimele trei luni în cadrul Centrului de consiliere şi asistenţă în afaceri al AOAR şi WIFI (Centrul de training al Camerei de comerţ a Austriei) a rezultat că 25-30% din sumele datorate şi pentru care s-au emis instrumente de plată au întârzieri de peste 90 de zile la încasare. A rezultat de asemenea că acest procent este în creştere, neîncrederea firmelor în instrumentele de plată fiind subiectul cel mai des adus în discuţie de întreprinzători. Problema e comună din Vaslui la Satu Mare şi Bucureşti: "Nimeni nu mai are încredere să facă afaceri cu nimeni decât cu banii jos". În sistemul bancar, "creditele neperformante au atins 17% şi vor continua să crească pe termen scurt", declara săptămâna trecută dl. Cristian Popa, viceguvernatorul BNR. Evoluţia acestora depinde de perspectivele creşterii economice, încrederea consumatorilor şi disponibilitatea băncilor de finanţare.

Florin Pogonaru este preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Opiniile din prezentul articol nu angajează în niciun fel instituţiile cu care este asociat autorul

Sursa: Ziarul Financiar

Urmărește Business Magazin

/actualitate/opinie-florin-pogonaru-aoar-ce-se-intampla-cand-datornicii-fac-legea-10555418
10555418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.