Oferta mare de petrol fereşte pieţele de şocuri ca cel din 2008, cauzat de tensiunile geopolitice

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 13 august 2014 44 afişări

Violenţele din Irak, Libia, Ucraina şi Fâşia Gaza şi creşterea economică la nivel mondial ar fi trebuit să ducă la aprecierea cotaţiilor petrolului, aşa cum s-a întâmplat în 2008 din cauza tensiunilor legate de programul nuclear al Iranului, dar cu toate acestea preţurile sunt în scădere.

În urmă cu şase ani, preţul petrolului a urcat la un nivel record de 147 dolari pe baril, alimentat de criza iraniană şi de cea mai puternică creştere economică după cea înregistrată în anii ’70, relatează Bloomberg.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a fost tranzacţionat în ultimele 10 zile la sub 100 de dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimele 13 luni.

Ceea ce s-a schimbat este exploatarea zăcămintelor de şist în SUA prin metoda fracturării hidraulice. Producţia de ţiţei a Statelor Unite este cea mai mare din ultimii 27 de ani, mai mare cu peste 3 milioane de barili pe zi comparativ cu cea din 2008.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat marţi că nivelul ridicat al ofertei protejează piaţa de probleme, iar Bank of America şi Citigroup susţin acest punct de vedere.

"America de Nord extrage o cantitate incredibilă de ţiţei pe care înainte o importa", a declarat Ed Morse, director pentru cercetări în domeniul resurselor naturale la Citigroup.

Statele Unite au importat 7,17 milioane de barili pe zi de petrol în luna mai, în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, potrivit datelor Administraţiei americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei.

Anul viitor, importurile de petrol vor acoperi 22% din cererea de pe piaţa americană, cel mai puţin după anul 1970.

Potrivit estimărilor, producţia de petrol a SUA va creşte anul viitor la 9,28 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel după 1972, potrivit AIE. Agenţia a redus estimarea referitoare la preţul mediu al petrolului WTI din acest an la 100,45 dolari pe baril, de la nivelul de 100,98 dolari pe baril anticipat în iunie.

Economia SUA va înregistra anul viitor o creştere de 3%, după un avans de 1,7% în 2014, conform aşteptărilor analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Piaţa mondială a petrolului a devenit mai rezistenţă la riscul întreruperilor de producţie datorită capacităţii mai mari de producţie şi a cererii mai mici, a declarat Francisco Blanch, director pentru cercetări în domeniul resurselor naturale la Bank of America.

Arabia Saudită a reacţionat foarte prompt la fluctuaţiile de preţ, ceea ce a avut ca rezultat că piaţa este mult mai stabilă decât în anii ’70, se arată într-un raport al instituţiei financiare.

Preţul petrolului Brent cu livrare în septembrie a scăzut miercuri cu până la 0,6% la bursa din Londra, la 102,37 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iulie 2013.

Cotaţia petrolului WTI este în scădere la New York cu 15 cenţi, la 97,22 dolari pe baril.

Tensiunile geopolitice sunt în creştere, cu agravarea violenţelor în Irak de la începutul lunii iunie, militanţii islamişti ocupând nord-vestul ţării şi avansând spre Bagdad. Israelul a desfăşurat forţe armate în Fâşia Gaza şi a distrus zeci de tuneluri folosite de terorişti, iar în confruntări şi-au pierdut viaţa circa 2.000 de civili. Tensiunile dintre Rusia şi guvernele occidentale s-au amplificat, din cauza susţinerii de către preşedintele Vladimir Putin a separatiştilor rebeli din estul Ucrainei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PETROL,
PREŢ,
/actualitate/oferta-mare-de-petrol-fereste-pietele-de-socuri-ca-cel-din-2008-cauzat-de-tensiunile-geopolitice-13085128
13085128
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.