O nouă reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei ucrainene, soldată cu eşec

Autor: Ion Gaidau Postat la 11 martie 2014 51 afişări

Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate au încercat luni, în contextul apropierii referendumului din Crimeea, să intensifice presiunile asupra Rusiei, însă Moscova rămâne inflexibilă, au anunţat diplomaţi.

Cei 15 membri ai Consiliului s-au reunit din nou, luni după-amiază, la New York, pe tema crizei din Ucraina.

"Situaţia se agravează în fiecare zi (...). Există un sentiment de urgenţă", a declarat pentru presă ambasadorul francez, Gérard Araud, la finalul celei de a cincea reuniuni din ultimele zece zile.

Regiunea ucraineană prorusă Crimeea va organiza duminică un referendum pe tema eventualei uniri cu Rusia. Kievul şi ţări din Occident denunţă acest referendum, pe care îl consideră nelegitim.

O eventuală anexare a Crimeei de către Rusia ar fi "periculoasă", a avertizat Araud. "Această reuniune este un apel la Rusia să nu meargă în această direcţie şi să nu înceapă negocieri", a adăugat el.

"Vrem să evităm cel mai periculos scenariu", a continuat el. Dar, în pofida presiunii occidentale, "ruşii nu arată niciun semn că sunt pregătiţi să ne asculte", a precizat Araud.

În cadrul reuniunii, a anunţat el, ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a reiterat că Moscova "îşi va asuma responsabilitatea istorică" faţă de Crimeea.

Cea de a cincea reuniune a Consiliul de Securitate ONU pe tema crizei ucrainene a fost solicitată de ambasadorul Ucrainei, Iuri Sergheev.

Potrivit ambasadorului britanic, Mark Lyall Grant, Sergheev a spus din nou că referendumul este nelegitim, iar "majoritatea ţărilor membre ale Consiliului" au fost de acord.

"Nu poate exista un referendum echitabil şi liber când Crimeea este ocupată de trupele ruse", a afirmat Mark Lyall Grant. Apreciind că situaţia "s-a degradat periculos", el şi-a exprimat dorinţa pentru "detensionare şi (trimiterea unor) observatori internaţionali".

Însă, întrebat în legătură cu poziţia rusă, el a recunoscut că aceasta a rămas la fel de inflexibilă. Totuşi, "există o presiune crescută şi o izolare tot mai mare a Rusiei", a subliniat ambasadorul britanic.

Consiliul de Securitate nu a reuşit până în prezent să adopte o poziţie comună pe tema crizei ucrainene. Rusia, membră permanentă a Consiliului, dispune de un drept de veto şi poate bloca toate luările de poziţie ale Consiliului de Securitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
RUSIA,
UCRAINA
/actualitate/o-noua-reuniune-a-consiliului-de-securitate-onu-pe-tema-crizei-ucrainene-soldata-cu-esec-12239889
12239889
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.