O echipă secretă de la Apple e pe urmele tehnologiei prin satelit care să transmită datele fără wireless

Autor: Razvan Tupa Postat la 21 decembrie 2019 64 afişări

O echipă secretă de la Apple investighează posibilităţile obţinerii tehnologiei prin satelit prin care să poată transmite date direct pe dispozitivele mobile, fără ajutorul unei reţele wireless, arată platforma Fortune.

Apple ar avea o echipă secretă care dezvoltă tehnologia prin satelit pe care producătorul iPhone ar putea să o folosească pentru a oferi servicii de internet direct pe dispozitivele mobile, fără a mai apela la reţelele wireless.

Producătorul de iPhone din Cupertino, California, ar avea aproximativ zece ingineri specializaţi în design aerospaţial, sateliţi şi antene care încearcă să obţină rezultate în următorii cinci ani. Proiectul este încă în fazele iniţiale şi ar putea fi abandonat, mai ales că modul în care pot fi profitabili sateliţii nu este deloc clar. Directorul executiv Apple, Tim Cook, s-ar fi arătat interesat de proiect, stabilind această direcţie drept o prioritate a companiei.

Orientarea Apple spre sateliţi de comunicaţii şi tehnologie wireless îmbunătăţită arată că s-ar urmări transmiterea de date către utilizatori micşorând de dependenţa de operatorii de telefonie sau de reţelele wireless pentru conectarea dispozitivelor. Sateliţii ar oferi şi informaţii mai exacte pentru geolocaţie şi dezvoltarea unor funcţii noi pentru hărţile de pe dispozitivele mobile.

Nu este clar dacă Apple are intenţia de a dezvolta o constelaţie proprie de sateliţi sau ar urma să folosească doar echipamente de la sol care să preia date de la sateliţii existenţi pentru a le trimite pe dispozitivele mobile.

Şi alte companii mari au planuri în aceeaşi direcţie. Amazon intenţionează să folosească peste 3.000 de sateliţi. În acelaşi timp, companii ca Iridium sau Teledesic au avut probleme majore încercând să dezvolte acelaşi tip de tehnologie. Iridium intrat în faliment în 1999, iar Teledesic a renunţat la planurile pentru „internet din cer” în urmă cu mai bine de un deceniu. Iniţiativele recente semnalate de Facebook, SpaceX şi Amazon încă nu au perspective de a deveni profitabile.

„Lecţiile privind eşecurile iniţiativelor de până acum, de la Iridium, Globalstar şi Teledesic, arată că este cu chiar foarte greu să ai un plan de afaceri viabil pentru proiecte de comunicaţii prin satelit în valoare de miliarde de dolari”, a arătat Tim Farrar, un expert în sateliţi şi manager pentru Telecom Media & Finance Associates.

Apple a angajat în ultimele luni noi echipe de specialişti în software şi hardware şi a căutat ingineri care au experienţă în proiectarea de componente pentru echipamente de comunicaţii. De asemenea, compania a angajat manageri cu experienţă în tehnologii aerospaţiale şi wireless.

Echipa este condusă de Michael Trela ​​şi John Fenwick, foşti ingineri aerospaţiali. Cei doi au condus operaţiunile Google privind sateliţii până în 2017, când au început un nou proiect pentru Apple.

În primul an şi jumătate la Apple, Trela ​​şi Fenwick au studiat posibilităţile dezvoltării tehnologiei prin satelit, iar în ultimele luni au intensificat eforturile legate de proiect.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
satelit,
wireless,
apple

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.