Noua înţelegere a cartelului OPEC va creşte masiv producţia petrolieră şi ar putea scădea preţurile la pompă

Autor: Alex Ciutacu Postat la 25 iunie 2018 920 afişări

Noua înţelegere a cartelului OPEC va creşte masiv producţia petrolieră şi ar putea scădea preţurile la pompă

În cadrul unei întâlniri anuale din Viena, Austria, membrii cartelului OPEC s-au pus de acord pentru a creşte producţia de petrol, potrivit Channel5.

Aceştia s-au înţeles să producă atât cât le permite un acord de producţie încheiat în 2016, ceea ce ar putea însemna o creştere cuprinsă între 600.000 şi 1 milion de barili pe zi.

Astfel, preţurile la pompă, care au crescut cu aproape 20% anul acesta în Statele Unite, ar putea scădea.

Am ajuns la concluzia, şi aş vrea să precizez că a fost o decizie comună, că un milion de barili de petrol ar trebui să fie suficient pentru a relaxa piaţa”, a declarat minstrul energiei rus, Alexander Novak, citat de CNBC.

Pe de altă parte, OPEC - din care Rusia nu face parte - a evitat să dea o cifră exactă a creşterii producţiei de petrol. În comunicatul de presă postat pe site-ul organizaţiei se precizează doar că statele vor încerca să adere la „nivelul general de conformitate, ajustat în mod voluntar la 100%” - de la 152%, la cât ajunsese în luna mai.

În acelaşi timp, însă, şi einistrul Energiei saudit, Khalid al-Falih, a dat de înţeles că producţia va fi suplimentată cu un milion de barili. „Bineînţeles, Arabia Saudită poate livra pieţei cât este nevoie, dar vom respecta limita de un milion de barili”, a declarat Khalid al-Falih.

Oficialul saudit a mai adăugat şi că pieţele s-ar putea confrunta, în continuare, cu un deficit de petrol de 1,8 milioane de barili în lunile următoare, pe fondul întreruperilor de aprovizionare din Venezuela, Angola şi Libia. Acestea au avut un impact de aproximativ 2,8 de milioane de barili, din care un milion ar urma să fie compensate de OPEC. Cu toate acestea, deficitul ar putea trece de cifra menţionată de ministrul Energiei saudit, datorită unei posibile scăderi a producţiei Iranului în următoarele luni, ca urmare a reactivării sancţiunilor de către Statele Unite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
productie,
petrol

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.