Negriţoiu, ASF: FGA va intra în funcţiune dacă majorarea capitalului Astra de 425 milioane de lei va eşua

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 31 martie 2015 42 afişări

Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA) va intra în funcţiune dacă majorarea capitalului social al Astra Asigurări cu 425 milioane de lei va eşua, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, la un eveniment organizat de asociaţia brokerilor (UNSICAR).

"Avem o majorare de capital deschisă la investitori strategici şi institutionali, urmărim această infuzie de capital de 425 milioane de lei. Banca de date a Astra este deschisă şi aveam cinci investitori care au accesat informaţiile, deci există interes, dar să vedem dacă se va concretiza. Operaţiunea de majorare a capitalului nu este uşoară, ea urmăreste cumpărarea majoritară sau totală a business-ului, pe care vrem să-l salvăm. La mijloc sunt câteva milioane de poliţe. La finele lunii mai sau începutul lunii iunie vom vedea rezultatele acestei majorări, avem şi soluţii de avarie dacă nu se va concretiza, respectiv intrarea în funcţiune a FGA", a spus Negriţoiu.

FGA are ca scop plata din disponibilităţile acumulate a despăgubirilor/indemnizaţiilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate de clienţi, în cazul insolvenţei unui asigurător.

La finele anului 2014, FGA avea capitaluri proprii în valoare de 938,75 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 10% faţă de 2013, iar disponibiliăţile însumau 909,11 milioane de lei, cu 7,6% mai mult faţă de anul precedent, a anunţat marţi ASF.

Conform unui proiect de lege iniţiat de 70 de deputaţi PSD la începutul lunii martie, FGA ar putea să fie transformat din direcţie a ASF în persoană juridică de drept public şi să plătească creanţe din asigurări în limita a 450.000 de lei pe creditor, de la nelimitat în prezent.

În urmă cu două spătămâni, administratorul special al Astra Asigurări, KPMG Advisory, a decis majorarea capitalului social al asigurătorului cu 424,9 milioane de lei, la 682,7 milioane de lei, prin aport în numerar al acţionarilor.

Operaţiunea va fi însoţită de emiterea unui număr de 159,74 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,66 lei/titlu. Subscrierea acţiunilor se va face la un preţ de 2,66 lei/titlu.

Majorarea capitalului social se va efectua în două etape. În prima etapă, a cărei durată va fi de o lună, vor putea subscrie noile titluri numai actualii acţionari, care îşi vor exercita drepturile de preferinţă.

A doua etapă se va derula pe o perioadă de 5 zile lucrătoare şi va viza acţiunile rămase nesubscrise în prima etapă. Titlurile vor putea fi achiziţionate de persoanele care au subscris în prima etapă.

Acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit, în februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei în 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.

În octombrie 2014, Astra şi-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, la 257,8 milioane de lei, în urma derulării unei oferte de vânzarea de acţiuni noi către acţionarii existenţi.

După încheierea operaţiunii, capitalul social al asigurătorul a atins 257,8 milioane de lei, deţinut de The Nova Group Investments România SA - 72,75% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,23% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra Asigurări este al treilea asigurător după nivelul primelor subscrise în 2014, când au atins 777,24 milioane de lei, după Allianz-Ţiriac şi Omniasig.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASTRA,
FALIMENT,
/actualitate/negritoiu-asf-fga-va-intra-in-functiune-daca-majorarea-capitalului-astra-de-425-milioane-de-lei-va-esua-14089490
14089490
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.