NASA a lansat primul satelit din lume care va măsura umiditatea din sol

Autor: Florin Badescu Postat la 31 ianuarie 2015 38 afişări

Agenţia spaţială americană (NASA) a lansat cu succes sâmbătă, după două amânări, primul satelit din lume care este capabil să măsoare umiditatea solurilor de pe întreaga suprafaţă a Terrei şi care va permite cercetătorilor să prevadă secetele şi inundaţiile.

Racheta Delta 2, fabricată de United Launch Alliance, care a transportat la bordul ei satelitul SMAP (Soil Moisture Active Passive Mission), a decolat de la baza militară Vandenberg din California, la ora 14.22 GMT.

Satelitul SMAP, care este echipat cu două instrumente ştiinţifice - un radiometru şi un radar -, va efectua măsurători foarte precise ce vizează cantităţile de apă şi de gheaţă conţinute în solurile de pe Terra.

Această misiune va permite oamenilor de ştiinţă să alcătuiască o hartă cu o rezoluţie fără precedent a umidităţii de la suprafaţa Terrei, care va fi actualizată la fiecare două-trei zile. În acest fel, cercetătorii vor putea să prevadă mai bine riscurile de declanşare a secetelor şi riscurile de producere a inundaţiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
N ASA,
SATELIT,
LANSARE
/actualitate/nasa-a-lansat-primul-satelit-din-lume-care-va-masura-umiditatea-din-sol-13796922
13796922
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.