Moscova vrea să arunce o cortină de fier pe model chinezesc peste internetul din Rusia şi să se rupă de restul lumii. Ce îl opreşte pe Vladimir Putin de la marea deconectare

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 17 martie 2022 629 afişări

Moscova vrea să arunce o cortină de fier pe model chinezesc peste internetul din Rusia şi să se rupă de restul lumii. Ce îl opreşte pe Vladimir Putin de la marea deconectare

Pe măsură ce războiul cu Ucraina continuă, Moscova caută să impună un control mai puternic asupra internetului rusesc şi să elimine aplicaţiile marilor companii americane, scrie CNBC.

Cu toate acestea, visul lui Vladimir Putin de a crea un mediu online după modelul chinezesc – cel mai restricţionat internet la nivel global – este departe de a deveni realitate. Utilizatorii ruşi reuşesc să acceseze internetul global, în ciuda restricţiilor dirijate de regim până în prezent.

În ultimii ani, marile companii technologie precum Meta, Twitter şi Google au operat în Rusia sub presiunea unor condiţii foarte dificile.

Companiile s-au lovit de insistenţele regimului pentru a elimina conţintul online pe care Kremlinul nu îl tolerează. Cotidianul The Washington Post a scris recent despre cazul unui executiv Google care a fost ameninţat cu închisoarea din cauza unei aplicaţii care a atras furia lui Vladimir Putin.

Deşi internetul rusesc se confruntă cu tot mai multe mecanisme de restricţie, utilizatorii reuşesc să acceseze internetul global. Această mică victorie este o problemă pentru conducere pentru că ruşii intră în contact cu surse de informare solide, altele decât media controlată de stat.

Războiul cu Ucraina a grăbit implementarea unor noi restricţii , pentru că Vladimir Putin doreşte control total total al informaţiilor care pătrund în Rusia.

Războiul impotriva internetului global s-a soldat cu blocarea Instagram pe teritoriul Rusiei, după ce platforma a permis utilizatorilor să lanseze mesaje de ameninţare cu moartea la adresa ruşilor şi a regimului.

Săptămâna trecută, Facebook a fost de asemenea blocat în Rusia, pentru că nu a permis pe platforma sa  afişarea ştirilor venite din partea presei subordonate Kremlinului.

„Companiile tehnologice din Vest au ales să sprijine Ucraina. Această decizie le-a aruncat într-un conflict direct cu Vladimir Putin”, a declarat Abishur Prakash, co-fondator Center for Innovating the Future, pentru CNBC.

Lupta pentru controlul internetului rusesc, a readus în discuţie conceptul de „splinternet” – crearea unor medii online separate de sistemul global.

Cel mai bun exemplu al implementării acestui concept este China, unde aplicaţiile şi serviciile companiilor precum Google sau Meta sunt blocate.

Chinezii au înlocuit WhatsApp cu WeChat, Google cu Baidu şi Twitter cu Weibo. Toate acestea sunt platforme similare cu orginialul, însă aflate sub control total al regimului comunist.

Marele mecanism de cenzură şi control al mediului online din China poarte numele de „Great Firewall” şi a fost dezvoltat în ultimele două decade. Sistemul încă nu satisface complet nevoia de control a conducerii, motiv pentru care şi în prezent i se aduc îmbunătăţiri. Cu toate acestea, el este responsabil pentru cel mai restricţionat mediu online din lume.

În ciuda faptului că Rusia se uită din ce în ce mai mult spre China când vine vorba de control online, Kremlinul este încă departe de a realiza ceea ce chinezii au reuşit în 20 de ani. Specialiştii sunt de părere că Rusia nu poate crea un mecanism de cenzură care măcar să se apropie de „Great Firewall”.

„Autorităţile chinezeşti  au avut nevoie de foarte mulţi ani pentru a ajunge la rezultatele din prezent. Stategia lor a evoluat şi s-a adaptat provocărilor venite odată cu trecerea anilor şi evoluţia tehnologiei. Rusia nu poate să facă asta peste noapte”, a declarat Charlie Smith, fondator al platformei GreatFire.org, o organizaţie care monitorizează cenzura chinezească.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.