Mişcare surpriză: Daniel Kretinsky, miliardarul ceh care deţine Europa FM şi care a vrut să cumpere retailerul Metro, atacă piaţa de televiziune din Germania

Autor: Alexandru Nanu Postat la 19 octombrie 2019 201 afişări

Mişcare surpriză: Daniel Kretinsky, miliardarul ceh care deţine Europa FM şi care a vrut să cumpere retailerul Metro, atacă piaţa de televiziune din Germania

Daniel Kretinsky, care deţine grupul ceh EPH estimat la o valoare de 7,8 miliarde de dolari, a cumpărat o participaţie minoritară la o companie germană de televiziune, conform Bloomberg.

Miliardarul ceh, care deţine Europa FM în România, este cel mai mare acţionar în Czech Media Invest, care a cumpărat aproximativ 4,1% din acţiunile ProSiebenSat.1 Media SE. Astfel, acesta este primul pas în noua strategie a Czech Media Invest de a achiziţiona pachet minoritare de acţiuni în companiile de media din Europa.

Grupul Czech Media Invest, care deţine mai multe publicaţii de ştiri din Cehia, precum şi un pachet în ziarul francez Le Monde, se diversifică în activitatea de televiziune la nivel naţional, pe care o consideră capabilă să concureze alături de platformele digitale pentru a fi formatul publicitar dominant din acest segement de piaţă.

Kretinsky este cunoscut în special pentru tranzacţiile cu active din energie în Germania, Italia şi Marea Britanie, prin intermediul EPH, un grup fondat de el în 2009.

Kretinsky, are o avere netă de cel puţin 3 miliarde de dolari, conform Indicelui Bloomberg Billionaires şi  deţine 50% din acţiunile grupului CMI, în timp ce partenerul său, Patrik Tkac, are o participaţie de 40%.

La începutul acestui an, Kretinsky şi de omul slovac de afaceri Patrik Tkac s-ua oferit să cumpere retailerul german Metro Group într-o tranzacţie de 5,8 miliarde euro. În cadrul cadrul acestei tranzacţii, aceaştia ar fi plătit 16 euro per acţiune.

Managementul Metro a transmis, la aceas vreme, că oferta „subevaluează substanţial” retailerul german. Consiliul de supraveghere al companiei va face o declaraţie oficială completă odată ce documentul cu oferta nesolicitată este valabil.

A merge împotriva unei tendinţe de piaţă predominante este un semn distinctiv al strategiei de investiţii a lui Kretinsky. În ultimul deceniu, principalul său business EPH a achiziţionat o serie de active energetice convenţionale în întreaga Europă, punând pariu că regiunea va continua să se bazeze pe cărbune şi gaz pentru energie electrică, chiar dacă naţiunile impun pentru o mai mare utilizare a energiei regenerabile.

În aproximativ un deceniu, o schemă de achiziţie bazată pe datorii a transformat EPH dintr-o mică companie  cehă într-una dintre cele mai mari companii de energie electrică din Europa Centrală. A avut venituri de 7 miliarde de euro anul trecut şi şi-a evaluat activele în Cehia, Slovacia, Germania, Italia, U.K., Ungaria şi Polonia la aproximativ 13,3 miliarde de euro.

Acţiunile ProSieben au crescut 3,5% în această lună, dar valoaea lor este încă în cu 16% mai mica faţă de începutul anului, evaluând compania la 3 miliarde de euro. Cele 15 canale gratuite şi cu plată ajung în fiecare zi la 45 de milioane de gospodării TV din Germania, Austria şi Elveţia, potrivit datelor CMI. Anul trecut, platformele digitale ProSiebenSat.1 au obţinut 3 miliarde de vizualizări video.

Prin intermediul CMI, Kretinsky deţine patru ziare şi câteva zeci de reviste şi pagini web. De asemenea, compania are două tipografii şi deţine posturi importante de radio din Cehia şi România. În afară de miza Le Monde, CMI deţine şi versiunea franceză a revistei Elle şi publicaţiei Marianne.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.