Ministrul francez al Finanţelor: Perechea euro/dolar ar trebui să se stabilizeze la nivelul actual

Autor: Florentina Dragu Postat la 19 aprilie 2015 126 afişări

Cotaţiile euro, monedă care în ultimele luni s-a depreciat puternic faţă de dolar în urma măsurilor implementate de BCE, ar trebui să se stabilizeze la nivelurile actuale, o accentuare a scăderii însemnând intrarea într-o "zonă periculoasă", potrivit ministrului francez al Finanţelor, Michel Sapin.

"Obiectivul actual este stabilizarea (euro). Dacă Europa ar vrea sau ar da impresia că doreşte ca euro să continue să se deprecieze, atunci am intra într-o zonă periculoasă", a spus Sapin în timpul unor întâlniri ale oficialilor din zona euro cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, transmite Wall Street Journal.

Ministrul francez a subliniat că stabilizarea cotaţiilor euro la nivelul actual ar fi benefică pentru susţinerea creşterii economice din Europa.

Afirmaţiile lui Sapin sunt notabile, în special prin prisma faptului că Franţa a fost în ultimii ani unul dintre cei mai vocali susţinători ai deprecierii euro, care acţionează în favoarea exporturilor europene.

Moneda unică europeană a încheiat şedinţa de vineri la 1,08 unităţi faţă de dolarul american, mult sub cotaţia de 1,4 unităţi înregistrată în aceeaşi perioadă din 2014. Declinul euro a început la finele anului trecut şi a continuat în prima parte din acest an şi a fost cauzat în principal de programele de relaxare monetară demarate de Banca Centrală Europeană pentru susţinerea economiei din zona euro şi creşterea inflaţiei.

În ultimele două săptămâni, euro s-a stabilizat în jurul a 1,05-1,10 unităţi faţă de dolar, după ce la începutul anului a scăzut la niveluri record.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SAPIN,
FRANŢA,
EURO
/actualitate/ministrul-francez-al-finantelor-perechea-euro-dolar-ar-trebui-sa-se-stabilizeze-la-nivelul-actual-14128307
14128307
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.