Ministrul finlandez de Externe evocă riscul extinderii războiului în Europa /"Este o nouă realitate"

Autor: Mihai Draghici Postat la 01 iulie 2022 162 afişări

Arhitectura de securitate a Europei a fost afectată grav de invazia rusă în Ucraina, iar extinderea războiului este "o posibilitate", afirmă Pekka Haavisto, ministrul de Externe din Finlanda, ţară care împreună cu Suedia a decis aderarea la NATO din cauza noilor riscuri.

Ministrul finlandez de Externe evocă riscul extinderii războiului în Europa /"Este o nouă realitate"

"Cred că este o nouă realitate. Cred în mod real că arhitectura europeană de securitate a fost afectată. Este o nouă situaţie, există un nou tip de Cortină de Fier între Rusia şi celelalte ţări. Şi sigur că provine de la agresiunea rusă împotriva vecinului ei Ucraina. Invazia rusă a modificat atmosfera în materie de securitate", a declarat Pekka Haavisto într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Întrebat dacă se teme că există riscul extinderii războiului din Ucraina în Europa, ministrul finlandez de Externe a răspuns: "Sigur că aceasta este o posibilitate. De aceea este foarte important să susţinem Ucraina în acest moment".

Finlanda şi Suedia au decis să renunţe la statutul de neutralitate şi să solicite integrarea în Alianţa Nord-Atlantică de teama riscurilor generate de Rusia. NATO a invitat cele două ţări să devină membre. Protocoalele de aderare vor fi semnate marţi, după care vor trebui ratificate de parlamentele statelor membre NATO.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finlanda,
nato,
rusia/ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.