Ministrul de Finanţe din Grecia, Yanis Varoufakis, îşi anunţă DEMISIA dacă grecii vor vota "da" la referendum

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 02 iulie 2015 151 afişări

Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis va demisiona din funcţie dacă grecii vor accepta propunerile de reformă ale creditorilor, la referendumul de duminică, relatează Bloomberg.

"În eventualitatea unui vot afirmativ, nu voi mai fi ministru de Finanţe luni seara. Dar îl voi ajuta pe succesorul meu să traverseze criza datoriilor", a declarat joi Varoufakis, într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg la Atena.

Varoufakis a spus că se aşteaptă ca grecii să urmeze recomandarea Guvernului de a respinge propunerile creditorilor, care ar necesita noi majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor, în schimbul continuării sprijinului frinanciar.

El a arătat că "mai degrabă şi-ar tăia mâna" decât să semneze un nou acord care nu restructurează datoria publică a Greciei.

"Ceea ce spunem poporului grec este gata cu prelungirea şi amăgirea. Vrem să reformăm această ţară, dar vrem să o facem în contexul unei restructurări a datoriei", a explicat ministrul.

Guvernul grec va găsi o cale pentru semnarea unui acord cu creditorii, dacă grecii vor vota "da" la referendum, dar dacă vor spune "nu", atunci autorităţile vor începe negocieri pentru un nou acord, a spus Varoufakis.

În acest caz, oficialul a sugerat că acordul ar putea fi convenit într-o oră de la reluarea negocierilor. El a spus că restructurarea datoriilor ar trebui inclusă în noul acord, iar Banca Centrală Europeană ar putea relua finanţarea de urgenţă a băncilor elene.

"Grecia vrea cu disperare să rămână în zona euro", a mai spus Varoufakis.

Negocierile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, au eşuat, iar discuţiile pentru un nou program de finanţare vor fi reluate după referendumul din 5 iulie. În lipsa finanţării internaţionale, Grecia nu a plătit o rată de 1,54 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
CRIZĂ,
/actualitate/ministrul-de-finante-din-grecia-yanis-varoufakis-isi-anunta-demisia-daca-grecii-vor-vota-da-la-referendum-14534683
14534683
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.