Miniştrii de Finanţe din zona euro cer Greciei concesii, pentru a evita criza de lichidităţi

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 05 mai 2015 48 afişări

Miniştrii de Finanţe din zona euro cer Greciei să accepte termenii pentru deblocarea programului de sprijin financiar, având la dispoziţie doar câteva zile să evite intrarea în criză de lichidităţi, relatează Bloomberg.

În timp ce oficialii eleni călătoresc în Europa pentru a-şi pleda cauza, ministrul portughez de Finanţe Maria Luis Albuquerque a avertizat marţi că oficialii zonei euro nu vor face planuri de rezervă pentru a se pregăti pentru un posibil eşec al discuţiilor şi l-a încurajat pe premierul elen Alexis Tsipras să accepte ce i se oferă.

"A fost dificil dar încă sperăm că va fi posibil să avem un rezultat pozitiv al discuţiilor", a spus Albuquerque într-un interviu la Londra.

Oficialii europeni sunt îngrijoraţi că Grecia ar putea avea dificultăţi să îşi respecte obligaţiile financiare în această lună, dacă Tsipras nu va accepta reducerea pensiilor şi modificarea legislaţiei muncii pentru a permite concedierea mai uşoară a angajaţilor.

Guvernul elen trebuie să plătească FMI în această lună o rată de circa 1 miliard de euro.

Autorităţile de la Atena au reluat săptămâna trecută negocierile cu creditorii, pentru deblocarea restului de 7,2 miliarde de euro la care Grecia mai are dreptul din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeană şi FMI.

Euro s-a depreciat marţi pentru a treia zi consecutiv, odată cu apropierea termenului la care Grecia trebuie să achita rata, fiind în declin cu 0,2%, la 1,1119 dolari pe unitate.

Indicele ASE al bursei din Atena este în scădere cu 3,3%.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble este sceptic că miniştrii de Finanţe din zona euro vor putea să încheie un acord referitor la Grecia la viitoarea reuniune din 11 mai.

În Spania, ministrul de Finanţe Luis de Guindos a indicat poisibilitatea unei anumite flexibilităţi în privinţa condiţiilor de reluare a ajutorului, într-o audiere în Parlamentul de la Madrid, chiar dacă a subliniat situaţia financiară dificilă a Greciei.

În timp ce negocierile continuă, ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis a avut o întâlnire "utilă" cu omologul său francez Michel Sapin, la Paris, potrivit unui comunicat al guvernului de la Atena.

Varoufakis urmează să se mai întâlnească la Bruxelles cu comisarul pentru Afaceri Monetare Pierre Moscovici, în timp ce vicepremierul Yannis Dragasakis va discuta la Frankfurt cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Tsipras a discutat şi cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, despre stadiul negocierilor, a a anunţat FMI luni seara.

Potrivit Comisiei Europene, criza de lichidităţi din grecia face ca respectarea prevederilor programului de susţinere financiară să fie dificilă.

Economia elenă va avansa în acest an cu numai 0,5%, potrivit estimărilor de primăvară ale Comisiei Europene, revizuite semnificativ în scădere de la un avans de 2,5% prognozat în februarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
CRIZĂ,
NEGOCIERI
/actualitate/ministrii-de-finante-din-zona-euro-cer-greciei-concesii-pentru-a-evita-criza-de-lichiditati-14211790
14211790
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.