Medalia Nobel decernată lui James Watson pentru descoperirea ADN-ului, estimată la 3,5 milioane de dolari, la licitaţie

Autor: Florin Badescu Postat la 24 noiembrie 2014 44 afişări

Medalia Nobel decernată cercetătorului american James Watson, unul dintre descoperitorii ADN-ului, estimată la un preţ care ar putea atinge 3,5 milioane de dolari, va fi pusă în vânzare într-o licitaţie care va avea loc luna viitoare, la New York, a anunţat, luni, casa Christie's, citată de Reuters.

James Watson, Francis Crick şi Maurice Wilkins au descoperit funcţiile şi structura în formă de spirală dublă a acidului dezoxiribonucleic (ADN) în Anglia, în 1953. Această descoperire a deschis practic o eră nouă în biologia modernă.

Medalia, prima care va fi scoasă la licitaţie de un laureat Nobel care este încă în viaţă, va fi pusă în vânzare pe 4 decembrie, cu un preţ estimativ cuprins între 2,5 milioane şi 3,5 milioane de dolari.

Cei trei savanţi au primit premiul Nobel pe medicină în 1962 pentru această descoperire revoluţionară. James Watson, în vârstă de 86 de ani, va dona o parte din suma pe care o va încasa unor organizaţii de caritate şi unor programe de cercetări ştiinţifice.

Alături de medalie, notiţele scrise de James Watson care au alcătuit discursul său de acceptare a premiului vor fi puse în vânzare, iar acestea ar putea fi vândute cu 400.000 de dolari. Schiţele preliminare, corectate, ale discursului său, estimate între 200.000 şi 300.000 de dolari, vor fi scoase şi ele la licitaţie.

Aceasta nu este prima medalie Nobel scoasă la licitaţie, însă ea va genera probabil un interes deosebit în rândul colecţionarilor din lumea întreagă, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013 cu o scrisoare expediată de Francis Crick fiului său, în care savantul îi explica acestuia structura ADN-ului, la puţin timp după descoperirea acesteia.

Acea scrisoare s-a vândut cu 6 milioane de dolari, depăşind de peste trei ori estimările specialiştilor şi stabilind un record mondial pentru o scrisoare vândută la licitaţie.

Medalia Nobel primită de Francis Crick s-a vândut cu 2,27 milioane de dolari în 2013. Medalia decernată laureatului Nobel pentru pace din 1936 a fost vândută cu 1,1 milioane de dolari anul trecut.

Acea medalie a fost atribuită lui Carlos Saavedra Lamas, fost ministru de Externe al Argentinei, pentru contribuţia sa la încheierea războiului dintre Paraguay şi Bolivia şi pentru colaborarea la semnarea unui pact anti-război în America de Sud, semnat în 1933.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NOBEL,
ADN,
LICITAŢIE
/actualitate/medalia-nobel-decernata-lui-james-watson-pentru-descoperirea-adn-ului-estimata-la-3-5-milioane-de-dolari-la-licitatie-13632772
13632772
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.