Mărirea şi decăderea miliardarilor est-europeni. Cum s-a transformat regiunea în ultimii zeci de an

Autor: Andra Stroe Postat la 11 ianuarie 2020 588 afişări

Mărirea şi decăderea miliardarilor est-europeni. Cum s-a transformat regiunea în ultimii zeci de an

În urmă cu o generaţie, miliardarii nu existau în Europa de Est. Între timp, unii dintre ei au reuşit să creeze şi să piardă deja averi.

Miliardarii apăruţi din ruinele comunismului au ştiut să exploateze haosul de la începutul anilor '90 şi să adune capital într-o perioadă în care mulţi de-abia înţelegeau ce înseamnă o piaţă liberă, scriu cei de la Bloomberg.

În 1989 devenise clar că lucrurile se vor schimba şi comunismul nu mai poate continua să fie ideologia majoritară în zona est-europeană. Românii s-au revoltat exact acum 30 de ani şi şi-au exectutat dictatorul, în vreme ce dizidentul Vaclav Havel devenea preşedintele Cehoslovaciei. În ultimele zile ale anului, preşedintele Poloniei semna un nou program economic care avea să deschidă porţile către capitalism. Aveau să mai treacă doi ani până când imperiul Uniunii Sovietice s-a prăbuşit.

Printre miliardarii de după '90 se numără cehul Petr Kellner, cel care a avut ideea de a vinde bonuri valorice la începutul acelei perioade, devenind ulterior acţionar majoritar al celei mai mari companii locale de asigurări. Kellner a ieşit din afaceri în 2013, iar cei de la Bloomberg estimează că are o avere de aproximativ 12,8 miliarde de dolari.

Un alt exemplu e Vladimir Potanin, unul dintre primii oligarhi ruşi şi cel care este astăzi cel mai bogat om din Rusia. Potanin lucra în export atunci când URSS-ul s-a prăbuşit, iar asta i-a asigurat startul ideal în afaceri. El a construit repede primul imperiu bancar din Rusia, preluând ulterior un pachet majoritar de acţiuni la Norilsk Nickel, principala unitat de rafinare a nichelului, pentru 170 de milioane de dolari; astăzi, valoarea companiei a depăşit 40 de miliarde de dolari. Averea sa, inclusiv veniturile generate de alte afaceri, este de aproximativ 28,5 miliarde dolari.

Pe listă intră şi cel mai bogat om din Polonia, Zygmunt Solorz, despre care există o sumedenie de poveşti. Una dintre acestea, neconfirmată, spune că Solorz a făcut primii bani vânzând lumânări în cimitir. Afacerile sale sunt mult mai clare după anii '90: el a creat un imperiu plecând cu o televiziune privată, iar acum deţine platforme digitale, bănci şi al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă şi Polonia. Bloomberg estimează că Solorz are o avere de 2,7 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliardari,
marire,
regiune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.