Marii consumatori de electricitate vor lua mai puţine certificate, producătorii de gaze vând pe bursă

Postat la 11 iunie 2014 54 afişări

Marii consumatori de energie electrică vor plăti pentru un număr mai mic de certificate verzi, aferente cotei obligatorii, iar producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă o cantitate din producţie, în baza unui pachet de acte care vor fi aprobate, miercuri, de Guvern.

Marii consumatori de electricitate vor lua mai puţine certificate, producătorii de gaze vând pe bursă

 "Introducem obligativitatea producătorilor de gaze de a pune o cantitate pe bursă, în felul ăsta putem să ajutăm ca preţurile să fie competitive şi, eventual, să o ia în jos având în vedere cererea şi oferta. Aplicăm şi o nouă reglementare, un nou ghid la nivelul Uniunii Europene, şi reducem cu până la 85% la certificate verzi pentru marii consumatori, ajutându-i astfel pe cei care creează zeci de mii de locuri de muncă şi care, de fapt, reprezintă industria să rămână competitivi şi să îşi scadă preţurile şi costurile cu energia", a declarat premierul Victor Ponta.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern, marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

"În funcţie de energo intensivitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi 60% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%", se arată în document.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/marii-consumatori-de-electricitate-vor-lua-mai-putine-certificate-producatorii-de-gaze-vand-pe-bursa-12737525
12737525
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.