Marea Britanie va oferi în continuare împrumuturi de studii pentru studenţii din Uniunea Europeană

Autor: Georgiana Călin Postat la 28 aprilie 2017 37 afişări

Guvernul Britanic a confirmat că studenţii din Uniunea Europeana vor fi eligibili pentru sprijin financiar şi în anul universitar 2018-2019, atât pentru programele de licenţă, cât şi pentru cele de masterat.

Marea Britanie va oferi în continuare împrumuturi de studii pentru studenţii din Uniunea Europeană

Astfel, studenţii şi absolvenţii din cadrul UE vor avea acces la împrumuturi şi granturi pentru finanţarea studiilor de licenţă şi masterat şi în anul universitar 2018-2019, chiar dacă programul la care sunt înscrişi se va încheia după ieşirea Marii Britanii din cadrul uniunii. În acest sens, studenţii europeni vor plăti în continuare aceleaşi taxe de şcolarizare pe care le plătesc şi britanicii, spre deosebire de studenţii din afara spaţiului european.

Ministrul Universităţilor, Ştiinţelor, Cercetării şi Inovării din Marea Britanie, Joseph Edmund Johnson, a declarat că această decizie este o dovadă a angajamentului ţării sale de a menţine învăţământul britanic superior la standarde internaţionale. Acesta a menţionat că 4,7 miliarde de lire sterline vor fi direcţionate de către Marea Britanie pentru programe de inovare şi cercetare în următorii 5 ani. De asemenea, el a declarat că o parte esenţială a succesului mediului academic britanic îl constituie capacitatea de atragere a tinerilor talentaţi din întreaga lume. 

Decizia Guvernului Britanic a venit ca răspuns la o scrisoare deschisă a Asociaţiei Universităţilor Britanice publicată imediat după decizia de lansare a demersurilor de ieşire a ţării din cadrul Uniunii Europene. Prin aceasta, universităţile au cerut o soluţie urgentă prin care să fie definit statutul studenţilor din cadrul UE pentru anul academic 2018-2019 şi modalităţile de finanţare a studiilor.

„Decizia comunicată de autorităţile britanice este de o mare importanţă pentru mulţi dintre actualii şi viitorii studenţi români care aleg să-şi continue studiile în afara ţării, având în vedere că Marea Britanie se află în continuare pe primul loc printre destinaţiile de studii preferate ale tinerilor români. Asta înseamnă că şi cei care vor aplica în acest an şi anul viitor pentru un program de licenţă sau masterat vor putea fi liniştiţi cu privire la statutul pe care-l vor avea în sistemul de învăţământ britanic până la finalizarea studiilor. Astfel, studenţii europeni vor putea să beneficieze în continuare de împrumuturi de până la 9.250 de lire sterline pentru programele de licenţă şi de 10.000 de lire sterline pentru programele de master, de aceste scheme beneficiind în acest moment peste 90 % dintre studenţii români plecaţi acolo”, declară Ana Maria Papp, Manager Departament Universităţi în Străinătate, IntegralEdu.

Decizia vine după ce la începutul lunii februarie Marea Britanie anunţa că oferă studenţilor din UE posibilitatea de a opta pentru împrumuturi de 10 mii de lire sterline pentru programele de studii postuniversitare, împrumuturi ce pot fi luate concomitent cu împrumuturile ERASMUS.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.