Marea Britanie, SUA şi Australia anunţă un pact menit să contracareze China

Autor: Dorin Oancea Postat la 16 septembrie 2021 41 afişări

Marea Britanie, SUA şi Australia au anunţat un pact special de securitate pentru tehnologii avansate de apărare, în efortul de a contracara China, relatează BBC.

Marea Britanie, SUA şi Australia anunţă un pact menit să contracareze China

Parteneriatul va permite Australiei să construiască submarine cu propulsie nucleară.

Pactul, care va fi cunoscut sub numele de Aukus, priveşte, de asemenea, inteligenţa artificială, tehnologii cuantice şi zona cibernetică.

Cele trei ţări sunt îngrijorate de puterea tot mai mare pe care dobândită de China şi de prezenţa sa militară în zona Indo-Pacific.

Ca urmare a pactului, Australia a anulat un acord pentru construcţia de submarine cu o companie franceză.

Franţa a câştigat un contract de 50 miliarde de dolari australieni (31 miliarde euro) pentru a construi 12 submarine pentru marina australiană, în 2016. Proiectul a fost afectat de întârzieri, în mare parte din cauza solicitărilor Canberrei ca multe componente să fie obţinute la nivel local.

Miercuri, preşedintele american Joe Biden, prim-ministrul britanic Boris Johnson şi omologul său australian Scott Morrison au emis o declaraţie comună cu privire la lansarea noului parteneriat de securitate, Aukus.

"Ca primă iniţiativă în cadrul Aukus ... ne angajămsă sprijinim Australia în achiziţionarea de submarine cu propulsie nucleară pentru Royal Australian Navy", se menţionează în declaraţie. Pactul de apărare se va concentra şi asupra capabilităţilor cibernetice, inteligenţei artificiale şi „capabilităţilor submarine suplimentare”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pact,
securitate,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.