Ma listez. Sa vand?

Postat la 17 februarie 2006 2 afişări

Listarea Continental la Bursa, cel mai probabil in martie, va marca mai multe premiere pentru piata romaneasca de capital. Una dintre ele: prima iesire a unui fond de capital privat dintr-o companie romaneasca prin vanzarea de actiuni pe Bursa.

Listarea Continental la Bursa, cel mai probabil in martie, va marca mai multe premiere pentru piata romaneasca de capital. Una dintre ele: prima iesire a unui fond de capital privat dintr-o companie romaneasca prin vanzarea de actiuni pe Bursa.

 

Daca cineva listeaza o companie la Bursa anul acesta are sanse mari sa ii dubleze sau tripleze valoarea de piata in cateva luni. Aceasta este una din frazele favorite ale brokerilor zilele acestea, cand Bursa este pe val, cu o crestere de peste 45% de la inceputul anului si intrari de capital strain de un milion de euro pe zi.

 

In curand, va exista si oportunitatea ca teoria sa fie verificata. Aceasta pentru ca, dupa ani buna de seceta in care nici o companie privata nu s-a listat la Bursa, a aparut si primul curajos: lantul hotelier Continental. Premiera este listarea in sine, premiera va fi si ceea ce se va intampla dupa aceea: un fond de investitii strain, care a intrat initial intr-o companie inchisa (nelistata), va folosi Bursa de Valori pentru a-si vinde actiunile. Acest lucru nu a fost posibil pana acum in Romania din cauza slabei dezvoltari si lichiditati ale Bursei.

 

Marea majoritatea a exiturilor (vanzarea actiunilor) fondurilor de investitii din Romania au avut loc direct prin vanzarea companiei catre un investitor strategic. De data aceasta, Fondul Roman Post Privatizare va incerca ceea ce ar fi parut acum doi - trei ani aproape imposibil: vanzarea unui pachet de 20% din actiunile Continental prin piata de capital.

 

Va reusi FRPP acest lucru? Foarte probabil, din moment ce suma pe care fondul vrea sa o incaseze pe actiuni, 10-15 milioane de euro, poate fi "furnizata" rapid de investitorii de pe Bursa in conditiile actuale. Ce va vinde insa FRPP? Continental este o companie formata in anul 1991, pentru a exploata in sistem de lant toate hotelurile din Romania cu numele Continental. Firma a fost privatizata in intregime in 1995. Trei ani mai tarziu, in structura actionariatului a intrat FRPP, printr-o infuzie de capital de 4,4 milioane de euro.

 

In urma unor investitii totale de circa 60 de milioane de euro, Continental va ajunge in acest an la 14 hoteluri in mai multe orase din tara. Iar planuri de dezvoltare exista in continuare. Dupa sapte ani insa, investitia de circa 4,4 milioane de euro a FRPP a ajuns la maturitate, iar fondul isi pregateste iesirea din companie. Varianta luata in calcul de managerii FRPP si cei ai Continental a fost vanzarea actiunilor prin Bursa de Valori.

 

"Potrivit intelegerii cu administratorii FRPP, compania trebuia sa fie cotata la Bursa de Valori in martie 2005", spune Radu Enache, presedintele grupului Continental. Astfel, FRPP si-a asigurat de la bun inceput o varianta de exit. Robert Luke, managing director al GED Capital Development, societatea care administreaza fondul de investitii, nuanteaza declaratiile lui Enache. "Decizia de a lista Continental a fost luata pentru ca firma sa poata atrage in continuare finantari si dupa exitul FRPP."

 

Inainte de listare insa, anul trecut, a in-ceput procesul de fuziune al societatilor care compun lantul hotelier. In aceasta saptamana vor avea loc Adunarile Generale ale Actionarilor care marcheaza ultima etapa a fuziunii.  Astfel, la jumatatea lunii martie, compania rezultata va fi inregistrata, urmand ca listarea sa aiba loc in perioada imediat urmatoare.

 

"In prezent, purtam negocieri pentru selectarea consultantului in procesul de cotare", spune Radu Enache. Prin urmare, inca nu s-au stabilit detaliile privind forma de intrare pe piata. Cea mai probabila modalitate este listarea simpla, urmata de o oferta publica secundara. "Momentul vanzarii pachetului detinut de FRPP va depinde de rezultatele listarii", afirma Robert Luke, managing director al GED Capital Development, societatea care administreaza fondul de investitii.

 

In conditiile  in care listarile de companii noi au lipsit aproape cu desavarsire in ultimii cinci ani, intrarea la cota bursei a Continental este asteptata cu bratele deschise. "Continental este un lant hotelier cunoscut, iar listarea societatii este binevenita si va ajuta piata", considera Liviu Giugiumica, director general al companiei de brokeraj BRD Secsurities, parte a grupului BRD - Société Générale.

 

Cat valoreaza insa Continental? "Valoarea o va arata piata dupa cotare", spune Enache. Insa presedintele companiei adauga ca "nu va accepta un pret sub 50 de milioane de euro". La un calcul simplu, GED ar putea incasa minim 10 milioane de euro din vanzarea actiunilor Continental, adica dublul sumei investite in sapte ani. Asta daca nu cumva pretul actiunilor va urca rapid dupa listare iar FRPP va obtine mult peste suma estimata initial.

 

Ce va urma? Planurile de investitii ale companiei in perioada 2005-2008 prevad modernizarea sau construirea a 5 pana la 8 hoteluri. Dintre acestea, 3 vor functiona sub marca Ibis - detinuta de lantul hotelier international Accor, cu care Continental colaboreaza deja. Iar bursa poate fi folosita pentru atragerea de finantare, chiar daca presedintele firmei spune ca are o relatie foarte buna cu bancile.

 

"S-ar putea sa gasim fezabila si posibilitatea de a emite obligatiuni, chiar in acest an, prin intermediul BVB", afirma Enache. Mai mult decat atat, "in functie de evolutia la bursa, ne putem gandi si la o emisiune de actiuni". Cei doi oameni implicati in consolidarea Continental sunt foarte optimisti in privinta evolutiei viitoare a societatii. "Cred ca este mare nevoie de companii de prestigiu din domeniul serviciilor la cota Bursei de Valori. Multi investitori institutionali straini au anumite categorii de firme in care investesc, iar turismul se numara printre domeniile solicitate", este de parere Robert Luke.

 

"Sunt convins ca am creat o companie pe care pot sa o mai imbunatatesc. Valoarea firmei se poate tripla in 5-6 ani", crede Radu Enache. Cum va reactiona principalul actionar la ofertele de preluare care ar putea urma? In privinta unui potential "exit" al familiei Enache din compania Continental, planurile nu sunt inca definite. "Nu ma interesea-za inca sa vand, dar sigur ca fiecare are un pret. Iesirea pe bursa are plusuri si minusuri. Vor fi multe prilejuri de reflectie", spune el.

 

In ecuatie ar putea intra si corporatia Accor. In momentul de fata, Continental detine un hotel Ibis in Bucuresti, langa Gara de Nord. In primavara vor mai fi deschise inca doua hoteluri sub aceasta marca, in Constanta si Bucuresti. Vor mai urma cate unul la Timisoara, Sibiu, Cluj-Napoca si, posibil, la Targu-Mures. Este insa posibil ca parteneriatul cu Accor sa nu se refere numai la administrarea hotelurilor construite de Continental. Astfel ca peste cativa ani am putea asista la prima investitie strategica in domeniul hotelier din Romania: preluarea primului lant hotelier romanesc de catre unul dintre cele mai mari lanturi hoteliere internationale.

 

Vor mai fi insa si alte efecte daca FRPP va reusi un exit de succes. Multe fonduri de investitii care detin companii romanesti si au evitat pana acum Bursa de Valori din Bucuresti o vor lua din nou in calcul. Si nu este exclus ca din Cenusareasa finantelor romanesti (in urma cu doi - trei ani), Bursa sa se transforme in zana buna.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ma listez. Sa vand?
/actualitate/ma-listez-sa-vand-978540
978540
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.