Lider al opoziţiei din Belarus, reţinut înaintea protestelor programate sâmbătă la Minsk

Autor: Mircea Olteanu Postat la 25 martie 2017 48 afişări

Vladimir Nekilayev, un lider al opoziţiei din Belarus, a fost reţinut de forţele de ordine înaintea protestelor antiguvernamentale programate să aibă loc sâmbătă la Minsk, aparent fiind o tentativă a autorităţilor de a descuraja manifestanţii, relatează site-ul postului France 24.

Vladimir Nekilayev se îndrepta spre Minsk venind din Polonia, însă a fost oprit la frontieră şi reţinut de autorităţile din Belarus, a declarat soţia acestuia.

Nekilayev urma să susţină un discurs la un miting al opoziţiei care a avut loc sâmbătă la Minsk.

Aproximativ 700 de persoane au participat la acestă manifestaţie, în pofida măsurilor restrictive ale poliţiei care au blocat marşul protestatarilor pe străzile capitalei belaruse.

Mii de persoane au ieşit să manifesteze împotriva noii taxe, aceasta fiind cea mai amplă mişcare de protest faţă de regimul preşedintelui Alexander Lukaşenko din ultimii ani.

În ultima săptămână, peste 200 de persoane au fost reţinute de poliţie pentru că au participat la protestele faţă de introducerea unei legi prin care persoanele care muncesc mai puţin de 183 de zile pe an vor trebui să plătească o amendă care ajunge până la echivalentul a 250 de dolari.

În urma presiunii publice, Lukaşenko, descris drept "Ultimul dictator al Europei" de Condoleezza Rice, a suspendat aplicarea legii până în 2018, însă această concesie fără precedent nu a reuşit să calmeze spiritele. Protestatarii cer autorităţilor să renunţe la această lege şi demisia liderului de la Minsk.

Lukaşenko a declarat luni că o "coloană a cincea" finanţată cu "fonduri occidentale" şi ghidată de "serviciile de spionaj occidentale" este responsabilă pentru tentativele de destabilizare a situaţiei din Belarus.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BELARUS,
PROTEST,
POLIŢIE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.