Leul se apropie de minimul istoric. Cursul stabilit miercuri de BNR

Autor: Mihai Gongoroi Postat la 11 decembrie 2019 45 afişări

Leul s-a apropiat miercuri de minimul istoric în raport cu moneda unică europeană, un euro fiind cotat de către Banca Naţională a României la 4,7794 lei. Cel mai mare slab nivel pentru un euro a fost anunţat de BNR în 21 noiembrie, de 4,7808 lei.

În acelaşi timp, ROBOR la 3 luni a crescut miercuri la 3,07% de la 3,05% marţi, în timp ce ROBOR la 6 luni a urcat la 3,13% de la 3,11%. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare.

După intervenţia băncii naţionale din finalul lunii noiembrie, când cursul euro/leu a fost împins de traderii din piaţa valutară internaţională peste pragul psihologic de 4,8 lei, cursul s-a stabilizat însă pe termen scurt tendinţa de apreciere este, deşi modestă, încă relevantă pentru evoluţia viitoare.

În ceea ce priveşte tendinţa de depreciere a cursului valutar, în raportul săptămânal de analiză tehnică, specialiştii de la Banca Transilvania notează că dacă leul nu câştigă teren sub pragurile de la 4,77-4,76, moneda naţională rămâne expusă riscului de depreciere.

"Câta vreme suporturile (praguri care acţionează împotriva scăderii – n.red.) care acţionează de la 4,77-4,76 ţin, trendul rămâne ascendent şi leul expus riscului de a continua să se deprecieze în raport cu moneda europeană", scriu analiştii Banca Transilvania.

În luna noiembrie leul şi-a accentuat tendinţa de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât şi pe piaţa valutară unde joacă şi bancheri de investiţii cu activităţi internaţionale.

Leul a câştigat teren în faţa euro în decembrie însă euro continua să se tranzacţioneze în preajma maximului istoric de 4,7808 lei înregistrat joi, 21 noiembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
curs valutar,
bnr,
preturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.