Legi pentru ei. Comisia Juridică: Banii obţinuţi ilegal de partide ar urma să nu se mai confişte

Postat la 26 septembrie 2017 71 afişări

Deputatul PNL Gabriel Andronache, membru al Comisiei Juridice, a susţinut luni că banii primiţi de partide peste cuantumul legal nu vor mai putea fi confiscaţi potrivit modificărilor adoptate de Comisia juridică, anunţă Agerpres.

Legi pentru ei. Comisia Juridică: Banii obţinuţi ilegal de partide ar urma să nu se mai confişte

"S-a adoptat raportul suplimentar pentru modificarea Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice. Amendamentele propuse de majoritatea parlamentară au fost aprobate, din păcate amendamentele noastre, ale PNL, au fost toate respinse, inclusiv cel care se referea la menţinerea textului de lege privind confiscarea într-o formă modificată, în sensul în care să se procedeze la confiscarea sumelor care sunt plătite nelegal peste sumele pe care legea le prevede, existând posibilitatea încasării lor în mod legal", a explicat Andronache. Întrebat ce se va întâmpla cu banii obţinuţi ilegal de partide, deputatul PNL a spus:

"În situaţia în care sunt astfel de sume plătite către partide politice peste cuantumul legal prevăzut de Legea 334, aceşti bani nu mai sunt supuşi confiscării, iar partidul politic în cauză sau persoana care a făcut donaţii peste limita legală este supusă unei sancţiuni contravenţionale".

Banii nu mai vor mai putea fi confiscaţi, dar vor fi date amenzi, care uneori pot fi mai mici decât prejudiciul. "Există un cuantum prevăzut de lege. (...) Există posibilitatea ca amenda să meargă şi până la 100 de mii de lei. În situaţia în care sumele plătite nelegal depăşesc acest cuantum, în mod evident amenda este mai mică decât cuantumul acelei sume", a mai spus Andronache, precizând că PNL s-a opus unui astfel de amendament şi a insistat pentru menţinerea textului în vigoare. Textul de lege care a fost abrogat de deputaţii jurişti prevedea: "contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/ sau contravaloarea în bani a bunurilor şi a serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente". Proiectul de lege ar urma să intre pe ordinea de zi a plenului de marţi, scrie realitatea.net

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.