Legea RCA intră azi în vigoare. 7 schimbări importante pentru toţi şoferii

Postat la 12 iulie 2017 5493 afişări

Începând din 12 iulie 2017, asigurările auto obligatorii vor fi reglementate din nou prin lege, după ce parlamentarii au decis o altă schimbare a cadrului legal al asigurărilor RCA, reglementate până acum prin Ordonanţă.

Legea RCA intră azi în vigoare. 7 schimbări importante pentru toţi şoferii

Cadrul legal al asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) este schimbat pentru a doua oară în mai puţin de un an de zile, astfel că din iulie 2017 vor apărea o serie de modificări faţă de prevederile aflate acum în vigoare.

Principalele modificări identificate de specialiştii AvocatNet.ro, ce se vor aplica de acum asigurărilor auto obligatorii:

1. Apare asiguratul cu risc ridicat

Spre deosebire de legislaţia aplicabilă până acum, se va introduce ideea de asigurat cu risc ridicat. Persoanele încadrate la această categorie se vor putea adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obţină o ofertă de asigurare, iar această entitate le va face o ofertă şi le va aloca unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.

2. La suspendarea contractului RCA vei rămâne fără plăcuţele de înmatriculare

Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA va fi în continuare o posibilitate atunci când este vorba de suspendarea dreptului de circulaţie al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Totuşi, proprietarii vor trebui să depună plăcuţele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă, deşi acum nu există o asemenea obligaţie.

3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire

Referitor la soluţionarea cererilor de despăgubire, Legea nr. 132/2017 va veni cu o schimbare semnificativă faţă de regulile actuale. Concret, asigurătorii RCA vor trebui să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asiguraţi. În prezent, OUG nr. 54/2016 este un pic mai permisivă, fiind stabilit că soluţionarea se face în 30 de zile de la data înaintării cererii, dar nu mai târziu de trei luni de la data avizării daunei.

4. Asigurătorii RCA te vor anunţa că expiră contractul

O altă noutate în raport cu cadrul legal actual este introducerea obligaţiei asigurătorilor RCA de a-şi informa asiguraţii atunci când contractele sunt pe cale să expire. Mai precis, proiectul de lege dispune că „asigurătorii RCA şi intermediarii de asigurări RCA au obligaţia să informeze asiguraţii/contractanţii cu privire la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA”.

Cititi mai multe pe www.realitatea.net

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.