Legalizarea marijuanei: Cati bani ar castiga statul daca s-ar vinde la liber?

Autor: Razvan Muresan Postat la 10 ianuarie 2011 101 afişări

Guverne precum cele din SUA si Canada iau in calcul sa permita vanzarea marijuanei pentru folosirea in scop recreativ ca sa adune mai multi bani la bugetul de stat. Sunteti de acord cu un asemenea proiect in Romania?

Ca sa intelegem viitorul, uneori trebuie sa privim inspre trecut. Actuala interzicere a consumului de marijuana seamana izbitor cu prohibitia alcoolului din anii '20 din Statele Unite ale Americii. In fiecare an, o substanta consumata pe scara larga contribuie la aparitia criminalitatii organizate, iar retelele de traficanti castiga milioane de euro anual. Marijuana este o metoda facila de a castiga bani pentru interlopi, care aduna zeci de milioane anual si, deseori, comit o serie de acte ilegale care vin impreuna cu livrarea marfii, scrie Bloomberg Business Week in editia online.

Cat s-ar castiga numai din aceasta substanta interzisa? In realitate, nimeni nu stie sigur. "Interzis" sau "ilegal" inseamna ca date oficiale sunt greu de obtinut. Ce putem intui e faptul ca la nivelul SUA exista intre 25 si 60 de milioane de utilizatori, iar in Romania cateva sute de mii. La un pret mediu de 25-30 de lei per tigara, si luand in calcul consumul unei tigari pe zi pentru fiecare utilizator, cheltuielile totale ar ajunge anual la 45-110 miliarde de dolari in SUA si circa 100-500 de milioane de euro in Romania.

Desigur, legalizarea ar avea si o componenta sociala puternica, intrucat numarul consumatorilor ar putea creste, fireste, cu grave repercusiuni la adresa tinerilor si celorlalti consumatori. Insa, cat timp autoritatile statului nu reusesc sa tina sub control fenomenul, chiar daca vanzarile de marijuana sunt ilegale, tot mai multe voci sustin in ultima vreme la legalizarea ar fi de bun augur.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
legalizare,
marijuana,
droguri,
proiect,
buget
/actualitate/legalizarea-marijuanei-cati-bani-ar-castiga-statul-daca-s-ar-vinde-la-liber-7876534
7876534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.