JLL: Al doilea trimestru al anului reconfirmă interesul pentru închirierea de spaţii de birouri

Autor: Andra Stroe Postat la 12 iulie 2019 58 afişări

Al doilea trimestru din 2019 a reconfirmat interesul sporit pentru închirierea de spaţii de birouri. La nivel naţional, în acest interval au fost închiriaţi peste 115.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, valoare similară cu cea înregistrată în trimestrul al doilea din 2018.

JLL: Al doilea trimestru al anului reconfirmă interesul pentru închirierea de spaţii de birouri

În total, în prima jumătate din 2019 au fost tranzacţionaţi la nivel naţional 239.500 metri pătraţi de birouri, în creştere cu 17,6% faţă de primele 6 luni din 2018, când au fost închiriaţi aproximativ 203.600 de metri pătraţi.

Tranzacţiile realizate în primul semestru al acestui an reprezintă aproximativ 60% din volumul total tranzacţionat anul trecut, de aproape 400.000 de metri pătraţi. Dacă se va menţine ritmul actual şi în ultimele două trimestre din an, atunci ar putea fi depăşit cu cel puţin 20% nivelul înregistrat în total în 2018.

„Piaţa de birouri continuă să performeze şi în 2019, ceea ce indică faptul că acest segment imobiliar a ajuns la un anumit grad de maturitate. Prezenţa dezvoltatorilor profesionişti, cu multă experienţă şi cu strategii adaptate noilor cerinţe ale chiriaşilor a contribuit la maturizarea pieţei. Aceasta se traduce printr-un echilibru între cerere şi ofertă şi uşoare fluctuaţii ale gradului de neocupare şi la nivelul chiriei medii”, a declarat Marius Şcuta, head of office department JLL România.

De menţionat că cererea netă de spaţii de birouri a crescut în al doilea trimestru cu 43% faţă de primul trimestru din 2019, la circa 60.000 de metri pătraţi. Cererea netă a reprezentat 52% din volumul tranzacţiilor de închiriere înregistrate în al doilea trimestru al anului curent. La nivelul primei jumătăţi a anului, cererea netă a reprezentat aproape 43% din totalul tranzacţionat.

Cei mai mulţi dintre chiriaşii care au închiriat spaţii de birouri în al doilea trimestru au provenit din sectorul de IT, sectorul medical şi farmaceutic şi din sectorul manufacturier.

Ca şi în primul trimestru din an, compania JLL a înregistrat şi în trimestrul al doilea cea mai mare cotă de piaţă la nivel naţional pe segmentul tranzacţiilor cu spaţii de birouri, de circa 30%, tranzacţionând peste 34.000 de metri pătraţi.

Bucureştiul a atras şi în al doilea trimestru din an cel mai mare volum de tranzacţii, respectiv 101.500 de metri pătraţi (reprezentând 88% din totalul naţional), fiind urmat de Cluj-Napoca (aproximativ 6.200 de metri pătraţi), Timişoara (aproape 4.000 de metri pătraţi) şi Iaşi (3.550 metri pătraţi).

Cele mai căutate zone de birouri din Bucureşti au fost în această perioadă Floreasca – Barbu Văcărescu, CBD, Nord-Expoziţiei şi Dimitrie Pompeiu.

Şi la nivelul Bucureştiului, compania JLL a obţinut în al doilea trimestru cea mai mare cotă de piaţă pe segmentul închirierilor de spaţii de birouri – 33% (aproximativ 33.800 de metri pătraţi).

Cifrele se referă doar la tranzacţiile intermediate de consultanţii imobiliari.

În trimestrul al doilea din 2019 au fost livrate în Bucureşti 3 proiecte de birouri, însumând o suprafaţă închiriabilă de 85.500 de metri pătraţi (acestea sunt Business Garden Bucharest, Timpuri Noi Square 3 şi Oregon Park – clădirea C).

În primul trimestru al anului curent au fost livrate clădiri de birouri însumând 92.800 de metri pătraţi. Astfel în prima jumătate a anului stocul de birouri a crescut cu 178.300 metri pătraţi, reprezentând o majorare cu 6,7% a stocului existent la sfârşitul anului trecut.

În comparaţie, în primele două trimestre din 2018 au fost livraţi doar 28.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri.

Până la sfârşitul anului curent ar urma să mai fie livraţi încă 155.700 de metri pătraţi de spaţii de birouri. Astfel s-ar ajunge la un total de livrări pe 2019 de 334.000 de metri pătraţi.

”Piaţa are capacitatea de a absorbi dezvoltările noi, în condiţiile în care jumătate din spaţiile care au fost livrate sau urmează să fie livrate în acest an sunt ocupate în proporţie de peste 50%. Există cereri în piaţă care au încurajat dezvoltatorii să apese pedala de acceleraţie în ceea ce priveşte livrările de proiecte noi, astfel în acest an vedem o dublare a suprafeţei de spaţii noi care ar urma să fie finalizate comparativ cu anul trecut”, a adăugat Marius Şcuta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
birouri,
spatii,
inregistrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.