Iranul dezvăluie o nouă rachetă şi afirmă că ar căuta pacea prin puterea militară - VIDEO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 22 august 2015 59 afişări

Iranul a dezvăluit sâmbătă o nouă rachetă de tip sol-sol - despre care afirmă că poate să atingă cu o precizie de vârf ţinte aflate pe o rază de 500 de kilometri - şi a subliniat că puterea militară este o condiţie prealabilă a păcii şi unei diplomaţii eficiente, relatează Reuters în pagina online.

Ministerul Apărării dezvăluie această rachetă cu combustibi solid - Fateh 313 - la o lună şi ceva după ce Iranul a ajuns cu marile puteri la un acord care impune Teheranului să se supună unor noi limitări în programul său nuclear, în schimbul anulării sancţiunilor care i-au fost impuse de guverne occidentale.

Potrivit acordului, orice transfer către Iran a vreunei tehnologii în domeniul rachetelor balistice - în următorii opt ani - este supus aprobării Consiliului de Securitate al ONU, iar Statele Unite au promis că se vor opune prin veto oricărei astfel de solicitări. Un embargo asupra armamentului convenţional este totodată menţinut, ceea ce împidică orice importuri şi exporturi - pe o perioadă de cinci ani.

Însă Iranul a anunţat că nu va da curs părţilor acestui acord în dosarul nuclear care-i restrâng capabilităţile militare, o poziţie reafirmată de către preşedintele Hassan Rohani sâmbătă.

"Vom cumpăra, vinde şi dezvolta orice arme avem nevoie şi nu vom cere permisiunea şi nu ne vom supune niciunei rezoluţii pentru asta", a declarat el într-un discurs pe care l-a susţinut la ceremonia de dezvăluire a rachetei, transmisă în direct de televiziunea de stat.

"Putem să negociem cu alte ţări numai atunci când suntem puternici. Dacă o ţară nu are putere şi independenţă, nu poate căuta pacea cu adevărat", a subliniat Rohani.

Ministerul Apărării a anunţat că racheta de tip Fateh 313, dezvăluită cu ocazia Zilei Industriei Apărării, a fost deja testată cu succes şi că în curând va fi produsă în serie.

- Ameninţări

Iranul deţine unul dintre cele mai mari programe în domeniul rachetelor din Orientul Mijlociu. Teheranul vrea să exporte armament către aliaţii săi din regiune şi să importe sisteme antirachetă pentru a împiedica orice posibil atac al duşmanului său de moarte - Israelul.

"În cadrul industriei noastre aerospaţiale, avem în producţie diverse rachete balistice cu diverse raze de acţiune", a declarat vineri ministrul Apărării Hossein Dehghan.

"Vom continua pe această cale cu putere maximă, în conformitate cu nevoile noastre de apărare şi în mod proporţional faţă de ameninţările care ne aşteaptă", a adăugat el.

Agenţia Fars, apropiată Gardienilor Revoluţiei, a postat sâmbătă un clip muzical care laudă capabilităţile iraniene în domeniul rachetelor. În clip apar imagini cu ceea ce agenţia afirmă că este o nouă rachetă, necunoscută, aparţinând Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (CGRI).

Un comandant CGRI a anunţat vineri că Iranul va efectua, în viitorul apropiat, manevre de amploare cu rachete balistice.

"Unii cred în mod greşit că Iranul şi-a suspendat programele în domeniul rachetelor balistice în ultimii doi ani şi că a încheiat un acord asupra programului său în domeniul rachetelor (...). Vom efectua un nou test al unei rachete balistice în viitorul apropiat, care va fi un ghimpe în ochii inamicilor noştri", a declarat vineri comandantul Diviziei Aerospaţiale a CGRI, generalul de brigadă Amirali Hajizadeh.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAN,
RACHETĂ,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/iranul-dezvaluie-o-noua-racheta-si-afirma-ca-ar-cauta-pacea-prin-puterea-militara-video-14684416
14684416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.